Напишете дума/думи за търсене

Коя е вълшебната пръчка в родителството?

Да бъдеш баща, е предизвикателство. Да бъдеш майка, е предизвикателство. Това е било така в миналото, такова е така днес, това ще бъде така винаги.

Няма формула, която да улесни нещата. Но има една съставка, която трябва да има място в инструментариума на всеки родител: любовта. Когато любовта е голяма част от родителството, шансовете нещата да вървят добре ще се увеличат многократно.
Всеки обича децата си, но да обичаш детето си, не е същото като родителството с любов.

За да отгледате децата си с любов, трябва да имате нещо, което липсва на много родители днес: време да се свържете с тях. Имайте предвид, че свързването не е същото като просто да бъдете с тях.

Когато се свързвате с децата си, виждате нещата по различен начин. Малчуганите спират да бъдат „проект” и се превръщат в хора с умения. Спирате да се опитвате да ги направите част от вас.
Техните проблеми се превръщат във ваши проблеми, техните притеснения стават ваши грижи, техният свят е вашият свят.

Когато сте били дете или тийнейджър, чувствали ли сте се някога като аутсайдер? Че това, което си мислите, няма значение и единствените неща, които са били важни, бяха очакванията и мненията на родителите ви?

Това е класическа липса на връзка. Вашите родителите ви обичаха, но не бяха свързани с вас. Ако не сте се чувствали така, чудесно. Вие несъмнено ще имате по-малко проблеми при свързването със собствените си деца.

Винаги има моменти, когато изглежда трудно да намерите път към децата си, но няма нищо, което не може да направите, ако наистина ги обичате. Обичайте ги безусловно, без ограничения и очаквания.

Ако обичате себе си такива, каквито сте, вашата вяра в себе си и в децата ви ще расте, тъй като ще им дадете най-добрата версия на себе си, истинското си аз. Връзката ще нараства в искреност, гордост и надежда. Вашите деца не се нуждаят от родители супергерои, те просто се нуждаят от родители, които ги обичат такива, каквито са.

„Любовта към себе си е двигател на трансформацията. Работата с нейната сянка е вашата програма за обучение."
Пол Ферини

Любовта носи сигурност, доверие и надежда. Ако давате любов на другите, вие им давате и тези неща. Ако си подарите любов, ефектите от нея се умножават както във вас самите, така и в това, което имате да предложите на другите. Само като обичате себе си, може да обичате другите, включително децата си.

Добро родителство: как да се свържете с децата си чрез любов
Любовта трансформира всичко и тя е най-големият определящ фактор за щастливо детство. Всяка трудна ситуация може да завърши положително с любов.

Всеки път, когато нещата станат напрегнати в отношенията с децата ви, трябва да направите крачка назад, след което да наблюдавате и преразгледате ситуацията. Идентифицирайте как се чувствате и анализирайте как реагирате на случващото се.

Смятате ли, че любовта и привързаността ръководят вашите действия? Ако отговорът е „не”, затворете очи и се опитайте да усетите топлината на обичта, която изпитвате към децата си. Оставете я да ви води. Погледнете на ситуацията от тази гледна точка. Винаги има повече от един начин за тълкуване и справяне с дадена ситуация.

Не се опитвайте да напътствате децата си, ако сте ядосани или се чувствате раздразнени. Не се намесвайте, когато изпитвате порой от негативни емоции. Не може да озаптите ситуацията, ако не сте в състояние да се контролирате. Не забравяйте, че ако искате да се свържете с детето си, първо трябва да се свържете със себе си.

Подарете си любов и след това дайте тази любов на децата си.
Трябва също да имате предвид, че хората се свързват по-добре чрез физически контакт. Прегърнете децата си, целунете ги. Не ви трябва причина. Лесно е контактът да избледнее, когато децата ви пораснат, но не се отказвайте и не забравяйте да установявате контакт с тях винаги.

Трябва също да запомните, че играта е мощен инструмент за свързване. Тя не само насърчава контакта, но и диалога, сътрудничеството и взаимодействието. Играйте с децата си винаги, когато можете. Не е нужно да организирате нищо специално. Една обикновен бой с възглавници или всякакъв вид спонтанно състезание може да направи много за отношенията ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X