Напишете дума/думи за търсене

Ако имаме такъв партньор, може да живеем по-дълго

Да имаш оптимистичен партньор, който вижда решения на всеки проблем и те кара да се усмихваш по време на трудни времена, е нещо повече от подарък. Науката твърди, че той дори може да ви накарат да живеете по-дълго. Това е така, защото когато сте насърчени и подхранвани с положителни емоции, вие сте изпълнени с щастие и имате желание да се изправите пред всяка трудност.

По време на вашето пътуване през живота вие се сблъсквате с множество предизвикателства. Ще има дни, в които се чувствате отпаднали или здравето ви се разклаща. Въпреки това подкрепата на някого, който гледа на реалността с надежда и добро настроение, прави всичко по-лесно. Този тип хора са тези, които лекуват, тези, които носят светлина, когато всичко, което може да видите, е тъмнина.

Индивидите, които винаги гледат на чашата като наполовина пълна и виждат гърнето със злато в края на всяка дъга, ни позволяват да се справим по-добре със стреса.

Освен това учените твърдят, че наличието на оптимистичен партньор ни позволява да намалим риска от когнитивен спад.

Да имате оптимистичен партньор, не означава да прекарате живота си с някого, който гледа на живота през розови очила. Оптимистичната личност прилага конструктивно отношение, фокусира се върху възможностите, вижда решения на всяко предизвикателство и вдъхва на другите увереност и радост от живота.

Положително настроените хора са по-малко склонни да развият разстройства на настроението и имат по-добро здраве от останалите. Сега науката отива крачка напред и заявява, че наличието на положителен партньор дори ни позволява да живеем по-дълго.


Щастливите и позитивни хора улесняват половинките си да имат по-добър живот
През 2017 г. Мичиганският държавен университет провежда интересно проучване. То твърди, че наличието на оптимистичен и щастлив партньор влияе върху собственото ни здраве.
• Оптимистичните мъже и жени обикновено имат добри мрежи от приятели. Те са изключително общителни личности, които не се колебаят да търсят подкрепа, когато имат нужда от нея, и да я предложат, когато другите я поискат. Това означава, че техните партньори също са потопени в тази обогатяваща динамика.
• Те обикновено се определят от навици за по-здравословен начин на живот. Например те са активни и отворени за преживявания и социално взаимодействие и т.н. Това има положителен ефект върху тяхното физическо и емоционално здраве.
• Оптимизмът е свързан и с съвместното решаване на проблеми и по-ефективната комуникация. Намалява въздействието на стреса и тревожността.

Наличието на оптимистичен партньор намалява риска от когнитивен упадък
В напредналите страни е обичайно хората да достигнат 80-те и дори 90-те си години. Въпреки това искаме да гарантираме, че ще достигнем тези възрасти в добро здраве и с пълните си способности, за да може да продължим да се наслаждаваме, да учим и да експериментираме.

През 2020 г. Университетът на Мичиган провежда друго проучване. То твърди, че наличието на оптимистичен партньор предпазва от когнитивен упадък. С две думи, това може да намали риска от развитие на деменция. Причината? Споделянето на време с някого стимулиращ, който ни дава само положителни емоции, подкрепа, обич и позитивност, действа като хранително вещество за здравето на мозъка ни.

Оптимистичните партньори правят съвместния живот лесен. Това не означава, че няма разлики и няма да има спорове. Ще има. Те обаче са способни да разрешат разногласията за кратко време и не се фокусират върху това, което разделя вас двамата, а върху това, което ви обединява.

Те правят всичко лесно, напомнят ви за силните ви страни и инжектират надежда в живота ви и магия във връзката ви. Всеки момент на стрес е краткотраен, тревогите се разрешават и винаги намират изход от всяка трудност.

Те са съюзник във вашето пътуване през живота и техният ентусиазъм влияе положително както на физическото, така и на психическото ви благополучие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X