Напишете дума/думи за търсене

Ичиго-Ичие - японското изкуство, което учи да не отлагаме щастието

„Пийте чая си бавно и благоговейно, сякаш това е оста, по която се върти Земята – бавно, равномерно, без да бързате към бъдещето. Изживейте момента. Само този момент е живот.”
Тич Нат Хан

Усещате ли, че времето изтича? Може ли да изживеете всеки момент от съществуването си, преди да е загубен завинаги? Японската концепция за Ичиго-ичие ни учи как да ценим всяка възможност в живота.

Ичиго-Ичие се превежда се като „едно време, една среща“ и ни насърчава да оценяваме естеството на всеки момент, тъй като той няма да се повтори по същия начин.

Идиомът от 4 думи (Ichi-go ichi-e) или йоджукуго ни напомня, че всеки момент е мимолетен и трябва да ценим същността му. Преведена също като „веднъж в живота“ и „само за този път“, тази идея е да се наслаждавате на всяка среща и събитие, тъй като може никога да не бъде преживени отново, дори със същите хора и на същото място.
Смята се, че терминът произлиза от израза от 16-ти век „ichigo ni ichido“, което означава „един шанс в живота“ от Sen no Rikyu, майстор на чая.

Будистката дума Ичиго означава „от раждането до смъртта“ или „животът“.

Фразата Ichi-go ichi-e по-късно е измислена от Наосуке - главен администратор на шогуната Токугава, който е живял между 1815 и 1860 г.
Според легендите животът на Наосуке е бил изложен на голям риск поради многократни заплахи за убийство. Така всеки ден, когато си приготвял чая, го правел така, сякаш му е последен. Той се наслаждавал на процеса с всяко сетива. Всеки ден чаят бил различен и уникален, по-добър от предишния ден. Скоро осъзнал, че „точно сега“ е идеалният момент да се наслади на току-що направената чаша чай, тъй като никога няма да може да направи друга чаша чай точно като настоящата.

Ичиго-ичие е осъзнаването, че всичко е непостоянно и затова трябва да го прегърнем.


Тази японска концепция ни казва, че всяка среща, всичко, което преживяваме, е уникално съкровище, което никога повече няма да се повтори по същия начин. Така че, ако го оставим да се изплъзне, без да му се насладим, моментът ще бъде загубен завинаги.

„Когато правиш нещо, трябва да се изгориш напълно, като добър огън, без да оставяш следа от себе си.”
– Шунрю Сузуки

Ичиго-Ичие ни учи да бъдем по-внимателни, но по уникален начин. Тази стара концепция ни приканва да овладеем изкуството на...

• Използване на всичките си сетива, за да изживеем настоящия момент, като се освободим от гнева, страха, тъгата и други негативни мисли и емоции за нашето минало или бъдеще.
• Да се отваряме към нови възможности, които ни срещат всеки ден и могат да се появят като случайни съвпадения.
• Оценявайки природата на всеки мимолетен момент и се наслаждавайте на присъщата красота на преходността или Mono No Aware - японския термин за осъзнаване на непостоянството.
• Разбирането и използването на концепцията за Ичиго-Ичие, за да открием нашата цел на живота или икигай, тъй като това ще ни позволи да осъзнаем какво ни мотивира да продължим напред и ни прави щастливи.

Принципи на Ичиго Ичие


1. Живейте така, сякаш това е последният ви момент
Ценете всеки миг, тъй като той ще се случи само веднъж в целия ви живот. Тъй като утрешният ден е несигурен, по-добре е да се наслаждавате и да живеете в този момент, отколкото да чакате следващия. Настоящият момент винаги е най-добрият в живота ви.

2. Не отлагайте щастието
Всеки момент е специален и уникален. Всеки момент носи специални спомени, радост и мъка. Уверете се, че се наслаждавате на уникалността на всеки миг, вместо да отлагате щастието само за специални случаи. Всеки момент е специален. Всяка възможност идва само веднъж в живота ви. От вас зависи дали ще го цените или ще го оставите да се изгуби във времето.

3. Празнувайте всяка среща

Не чакайте да се насладите на компанията на вашето семейство, приятели и любими хора. Нямате нужда от специални моменти, за да оцените специалните хора в живота си.
Изградете правилния начин на мислене, за да празнувате всеки ден и избягвайте да отлагате ваканции и празненства за точното време.

4. Научете се да наблюдавате
Бъдете търпеливи и просто наблюдавайте как моментът се разгръща пред вас. Вместо да търсите спокойствие и щастие далече или в друг момент, научете се да преодолявате духовното си късогледство и ще разберете, че това, което търсите, е точно пред вас. Оценете момента, в който се намирате, без да имате никакви очаквания или амбиции.

5. Спрете да живеете в миналото
Човешката природа е да живее в миналото и да се тревожи за бъдещето. Истината е, че независимо колко мислим или се тревожим, не може да променим това, което вече се е случило, нито да гарантираме какво ще се случи в бъдеще.

Настоящият момент е мимолетен, а бъдещето е несигурно. Да живееш в миналото или бъдещето не е нищо друго освен безполезно и болезнено. Да живееш в настоящия момент е един от основните принципи на Ичиго-
Ичие.

6. Признайте несъвършенството

Всички искаме животът ни да бъде перфектен, но несъвършенството е самата същност на живота и природата. Ето защо трябва да се научим да празнуваме своите недостатъци и несъвършенства, вместо да се фокусираме върху това да бъдем съвършени.
Само като приемем нашите несъвършенства, недостатъци и неуспехи,
може наистина да преследваме личностно развитие и да намерим нови пътища към успеха. Докато имаме смелостта и силата да се подобрим, да бъдем неперфектни е напълно добре.

7. Практикувайте медитация и внимателност
Можем да се научим да бъдем по-внимателни, като обръщаме повече внимание на сетивата си – гледане, слушане, подушване, вкусване и докосване. Вниманието към сетивата ни може да добави нови измерения към нашето възприятие и нашия човешки опит. Освен това може да помогне за повишаване на нашите нива на емпатия, информираност и бдителност.

8. Бъдете състрадателни
Практикуването на състрадание е от решаващо значение, тъй като не само може да ни позволи да проявим доброта към другите, но и да ни даде възможност да се подобрим. Практикуването на състрадание е от решаващо значение, тъй като не само може да ни позволи да проявяваме доброта към другите, но също така ни позволи да подобрим собствения си живот и да бъдем по-щастливи. Високите нива на състрадание към себе си и другите се свързват с повишено чувство на щастие, оптимизъм, любопитство и свързаност, както и намалена тревожност, депресия, размишление и страх от провал.

9. Наблюдавайте възможностите и съвпаденията
Когато се научите да наблюдавате съвпаденията в живота си, вие се отваряте за получаване на съобщения от Вселената. Когато сте съзнателни и наясно с всички малки съвпадения, може по-добре да разберете посланията, които Вселената изпраща. Записвайте всеки малък детайл, който забелязвате, и наблюдавайте ефимерните и невидими божествени намеси, които правят ежедневието ви вълшебно.

10. Лов за моменти
Когато спрете да чакате моментите да бъдат перфектни или да правите прогнози за случване на нещата и започнете да се откажете от очакванията си, започвате да изпитвате Ичиго-Ичие. Вместо да чакате нещата да се случат, накарайте ги да се случат. Търсете моменти, които правят вас и другите щастливи всеки ден, и ако не може да намерите такива, създайте ги.

Живей за момента
„Човек трябва дълбоко да осъзнава непостоянството на света."  Доген

Вашето преживяване на Ичиго-Ичие до голяма степен зависи от способността ви да изживявате живота чрез петте си сетива. Зависи от това колко добре може да се насладите на всеки момент, колко добре може да се насладите на това, което правите в настоящия миг. Когато правим едно по нещо и го правим с пълно съзнание, сякаш това е последното нещо, което някога ще правим, ще изпитаме Ичиго-Ичие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X