Напишете дума/думи за търсене

С тийнейджър на почивка? Как да не си развалим ваканцията

Да се озовеш на почивка с порасналото си дете е постижение. Още по-голямо обаче, е да я преживееш без на финала да имаш съмнения за менталното си здраве.

Кога точно порасна малкия и оглушал от бийтове* келеш на задната седалка на колата... Дадохте ли му разрешение да си татуира чаша бира в ръката и изобщо някой питал ли ви е? Бухал ли сте си отгледали, че се събужда по залез слънце? И изобщо кой ви излъга, че отивате на семейна почивка? Семейна, да, но чак пък почивка?

Разбира се. С малко планиране в аванс и повече нагласа, че не отивате на инквизиция. Вече не сте фън*, още по-малко куул*, но какво от това. Имате всички шансове да опровергаете статистиката, че ваканцията с пубертет е невъзможна и представете си, да ви хареса.

Свикайте семейния съвет в аванс

В добрата подготовка е 50% от успеха. Сложете на масата оферти с предложения за мястото на ваканцията. Не налагайте желанието си. Тенерифе може да почака още няколко години. Обсъдете възможностите и консенсусно изберете дестинация, която да е по вкуса на всички. Всъщност, това е невъзможно. Ако искате да си спестите доста мрънкане обаче, може да се съгласите с аргументираните доводи за предпочитанията на детето. В крайна сметка то все още разчита единствено на вас, за да го заведете на любопитно място.

Направете няколко компромиса за постоянното присъствие в компанията

Нали не очаквате да прекарате всяка минута с тийнейджъра до вас? Че той не е там дори и когато сте си у дома. Защо е нужно да си го причинявате по време на ваканцията. Стиснете си ръцете кой, кога и колко има право да ползва лично време, а на останалото си обещайте да се насладите.

Помощ от приятел за тийна

Ако бюджетът ви го позволява, разрешете детето да покани свой приятел, който да ви придружи на почивката. А срещу тържествено обещание за добро поведение, може и самостоятелна стая да им вземете или да се настаните всички в апартамент с няколко отделни помещения.

Гласувайте бюджета предварително

Запознайте семейството с колко средства разполагате и ги разпределете. За път, нощувка, храна, атракции и джобни. Детето ви естествено ще прояви основен интерес към последните две, дори и да не ги предложите, така че по добре се подгответе. Веднъж приет, не променяйте бюджета и не правете компромиси за допълнителни глезотии.

Заложете малък капан-изненада в програмата

Организирайте нещо екстремно, крайно в разрез с всичките ви възгледи за полезност и смисъл, и пълно с адреналин. Тийнейджърите бъкат от енергия и хормони. Осигурете им зашеметяващо разтоварване, с което дълго да се фукат след това. Възможностите са безброй - от фамилен рафтинг, до бънджи скокове, през парашутизъм, летене с балон или скално катерене. Колкото по-предизвикателно, толкова по добре. И не забравяйте да се включите. Не пропускайте да вземете приза за най-добре прекараната ваканция с тийнейджър.

*бийтове – от англ. ез. beаt – туптене

*фън – от англ. ез. fun – забавен

*куул – от англ. ез. cool - свеж

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X