Напишете дума/думи за търсене

Техники за успокояване в края на деня

В днешното белязано със стрес време се прибираме вкъщи изтощени не само от физическите и умствените усилия през деня, но също и от проблеми и напрежение. Какви техники да приложим, за да се изчистим от стреса вечер, съветва психологът Магдалена Ангелова.

Да си представим, че водата измива напрежението

Един от ефикасните методи за успокояване на хаотичните мисли в главата вечер е, като се приберем у дома, да останем в тишина и така умът ни да се успокои. „Ние живеем в шум. Всичко около нас е звуци от коли, от хора, а имаме нужда от тишина“, казва Магдалена Ангелова. След това е добре да си вземем вана или ритуален душ. Като влизаме да се къпем, може да визуализираме командите, които ще си зададем, за да се отървем от негативните емоции. Да си кажем: „Сега водата ще отмие напрежението от деня, тъгата от мен, и ще изляза пречистен и успокоен.“ Да си представим как тя изхвърля негативната емоция от нас, все едно пада нещо тъмно, черно, което отива в канала. След това да послушаме малко музика, да запалим свещ на вечеря и така да си създадем ритуални моменти. Масажите също премахват стреса, който се запечатва върху тялото ни и води до блокажи и болести.

Да си благодарим за свършеното

Психологът предлага да си изградим навик всяка вечер да си благодарим мислено за усилията през деня, да се поздравим за свършеното и да се гордеем със себе си. Това също ще успокои напрежението и ще ни накара да се чувстваме по-добре. Друга тактика е от време на време да се обаждаме на наши близки и любими хора и да им казваме, че сме благодарни, че са в живота ни. Може да им споменем това, което сме научили от тях и то е било важно за нас. Или да се обадим на майка си и да й кажем: „Обичам те просто защото си моята майка!“ Това е лечебна любов към себе си и към другите. Тези простички неща може да имат силен ефект. „Много хора вечер, вместо да се отпуснат, започват да мислят какво ги чака утре, кой ги е напрегнал през деня, какво не са свършили вкъщи. Това няма как да ни успокои, а ще покачи напрежението“, обяснява психологът. Важно е да променим фокуса на нашето внимание, да насочваме мисленето си така, че да е работещо и полезно за нас.

Разговорите и игрите с децата вечер също помагат за успокояването. Малките вярват в чудеса, те са искрени и добри души. Може да ни научат смело да мечтаем и да желаем, защото това са неща, които дават сила и настроение.

Да се разделим с блокиращото мислене

Някои хора вечер се фиксират върху това колко обичат работата си, но тя не им носи пари. Това е блокиращо мислене. Ако човек вярва, че професията ще му носи повече финанси, неговите психични антени, вътрешната му поведенческа насоченост ще задвижат този механизъм по печелене. „Най-успял е този, който работи това, което му носи удоволствие, което прави с най-голяма лекота и е част от неговите таланти. Когато виждаш, че хората са доволни от работата ти и говорят за нея, автоматично се чувстваш успял, реализиран и щастлив“, убедена е Магдалена Ангелова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X