Напишете дума/думи за търсене

Доказани техники, които тушират бързо стреса

Помиришете лавандула, мийте чинии или слушайте как шуми водопад.

Психолозите твърдят, че негативните емоции не бива да се потискат постоянно. Гневът, обидата, тъгата са важни чувства, които имат право да бъдат изразени. Но понякога стресът и нервният изблик идвам съвсем не на време. Вижте как да действате, ако трябва бързо да се успокоите.

ишайте дълбоко

Това е трик, стар колкото света. Но учените дълго време не са разбирали защо дълбокото дишане работи. Чак през 2017 в списание Science е публикувано изследването The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults, което стига до сериозни изводи. Авторите - биохимици от Медицинския факултет на Стандфордския университет, са открили в мозъчната кора малка група неврони, за които се преполага, че свързват скоростта и дълбочината на дишането с емоционалното състояние. Колкото по-бързи и плитки са вдишванията, толкова по-високо е нивото на възбудата и нервността. И обратно,колкото по-дълбоко и бавно дишаме, толкова по-спокойни се чувстваме.

Синя светлина

Синята светлина помага на хората по-бързо да се отпуснат след психо-социален стрес. Психо-социален стрес е кратсковременен нервен шок, който настъпва след контакт с други хора. Прости примери - спорили сте с приятел, скарали сте с колега, изнервили сте се заради крайни срокове в офиса - вкючете синя лампа или просто светнете екрана на мобилния си телефон. Според психолозите, така мозъчната и сърдечната дейност по-бързо се връщат в норма, което значи, че ще ви подейства успокояващо.

Слушайте звуци от природата

Учените отдавна са установили, че слушането на природни звуци и шумове действа успокояващо и понижава стреса. Еспериментални изследвания са показали, че активността на мозъка зависи силно от звуците около нас. Изкуствените звуци ни карат да обърнем фокуса на вниманието си навътре, да преувеличаваме собствените си недостатъци, като така увеличаваме стреса. Обратно - природни звуци като пеене на птици, шум от листа, вълни, водопад и др. под. ни карат да се отпуснем и да потънем в блажени мисли. Ако нямате възможност да излезете сред природата всеки път, когато сте напрегнати, използвайте записи или мобилни приложения със звуци от природата.

Вдъхнете приятен аромат

Ароматерапията доказано работи срещу стрес. Уханието на лавандула, иланг-иланг и розмарин понижават кръвното налягане, намаляват нивото на тревожност и нервна възбуда.

Направете нещо максимално съсредоточено

Измийте чиниите, подредете книгите си, пуснете прахосмукачка, почистете бюрото си. Дейността няма особено значение - важното е макисмално да се концентрирате в нея. Изследване, проведено в Университета във Флорида, е доказало, че съсредоточената дейност е един от най-ефикасните начини за бързо понижаване на стреса. Причината е, че когато се концентрираме върху нещо, мисълта ни се отвлича от негативните преживявания - мозъкът „превключва” и се понижава синтезът на стресови хормони.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X