Напишете дума/думи за търсене

Как да успокоим синдрома на професионалното изгаряне

Добил популярност в последните години, така нареченият burnout или синдром на професионалното изгаряне, се характеризира с изключително високо усещане за интелектуално, физическо и дори емоционално изтощение. И няма никакво значение каква длъжност заемате или какъв тип работа упражнявате. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром. Може да обичате много работата, с която се занимавате и тя да ви носи безкрайно удоволствие и въпреки това да „прегреете“.

Според доктор Травис Брадбъри има няколко основни причини за новопоявилия се синдром:

- Една от основните причини е глемият стрес, на който сме подложени всеки ден - тук не става въпрос за стрес, който застрашава живота ни. Става въпрос за това, че динамиката, която съпровожда нашето ежедневие (скъсени срокове, наложителност за скоростна и в същото време адекватна реакция, задръствания и т.н.) изисква от организма поведение, което коства постоянен синтез на хормоните на стреса – адреналин, норадреналин и кортизол, които дългосрочно влияят на цялото тяло – понижават имунната система, повишават сърдечно-съдовия риск, водят до изчерпване на важни за организма минерали.

- Технологичният прогрес всъщност, като че ли ни задължава да сме включени постоянно в мрежата, да сме онлайн винаги. Това размива границите между служебни и лични ангажименти от една страна, а о от друга – позволява съвсем лесно да си вземаме работа за вкъщи.

- Дългата работа пред компютъра намалява нашата двигателна активност и неминуемо намалява времето, прекарано на слънце. Слънцето пък е жизнеопределящо за синтеза на серотонин, който играе ключова роля за доброто ни емоционално и психическо състояние.

От друга страна хроничният стрес на работното място, води до трайно повишаване на кръвното налягане, твърдят канадски изследователи, провели 7-годишно проучване сред около 7000 души. Непрекъснато повишаващите се изисквания на работното място, късите срокове за изпълнение и липсата на достатъчно подкрепа от колегите са в основата на проблема. Това е и причината сърдечно-съдовите заболявания да се срещат все по-често сред хора на средна възраст, заемащи ключови и управленски постове.

Как можем да бъдем адекватни на времето, в което живееем, да се отдаваме със страст и пламеност на работата си и в същото време това да не пречи на здравето ни?

Билката маточина е добре позната в традиционната българска медицина като ефикасно средство за успокояване на нервната система. Действа положително за лечение на нервни нарушения – неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцебиене, мигрена, храносмилателни смущения с неврогенен произход. Прекрасно успокоява, отстранява депресия и меланхолия, премахва стрес, напрежение, страх и безпокойство. Маточината действа успокояващо и на стомаха – стимулира процесите на храносмилане, подтиска гаденето и повръщането.

Лавандулата е друга широкоразпространена билка. Прилага се срещу нервно напрежение и безпокойството, спомага за общото отпускане на организма.

Славеща се като билка на младостта, Ашвагандата е ценена заради способността си да успокоява ума и да възстановява силите на организма. Тя помага на тялото да се справи с външни негативни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревожност.

Bland е уникален висококачествен продукт, съдържащ екстракти от маточина, лавандула и ашваганда. Не съдържа захар, консерванти, оцветители и животински продукти. Подходящ е за постещи и вегетарианци. Напълно безвреден е! Не води до зависимост! Може да се приема продължително време. Можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc

X