Напишете дума/думи за търсене

Очаквано щастие - защо правенето на планове е толкова вълнуващо?

Чувствали ли сте някога по-голямо щастие, когато планирате пътуване, среща или ваканция, отколкото когато това наистина се случи? Изглежда, че понякога въображението ви доставя повече радост от самата реалност.

Очакваното щастие е като да си представите вкуса на шоколадовата торта, която ще ядете. Това са пеперуди от вълнение в корема ви преди срещата, която имате тази вечер. Или мисли за страхотните моменти, които ще прекарате на почивка тази година.

Очакването понякога радва повече от самото събитие, защото нерядко животът ни разочарова. Разбира се, често това, което сте си представяли, не се оказва толкова добро, колкото сте мислили, че ще бъде.

Възможността да се вълнуваме от бъдещи събития е изключително положителен ресурс за нашия психически баланс.
Да си представяме положителните преживявания, които едно бъдещо събитие може да ни донесе, е здравословен и препоръчителен процес.

Очаквано щастие: определение и характеристики
Очакваното щастие може да се определи като набор от емоции и познания, които изпитвате преди неизбежността на бъдещо събитие. Тези вътрешни преживявания винаги имат положителна валентност. Това е така, защото това, което умът ви очаква, е по ваш вкус.

Изследване, проведено от Университета на Вашингтон, показва, че този тип щастие влияе пряко върху мотивацията и поведението ни. Това означава, че през онези дни или седмици преди очакваното събитие поведението ви може да варира. Вие сте по-отворени и обнадеждени и може дори да вземете по-рисковани решения.

Като правило се наслаждаваме повече на нещата преди да се случат, отколкото след като се случат. С други думи, предвиждането или представянето на това, което може да се случи в лицето на бъдещо събитие, е по-възнаграждаващо от преживяването или запомнянето му.

Въпреки че често се казва, че е по-добре да не очаквате нищо и да оставите съдбата да ви изненада, в действителност е препоръчително да се вълнувате, да мечтаете и да определяте очакванията си.

Понякога мисленето, че нещата могат да се променят в наша полза, също е добра стратегия за справяне и форма на очаквано щастие.

Очакването е ключов етап от щастието
Парти за рожден ден. Започване на нова работа. Среща с приятел, когото не сте виждали от години. Започвате да живеете с партньора си. Отивате на пътешествие. Това са събития и обстоятелства, които събуждат във вас магията на илюзията. Това е почти като да се върнете в детството си и да се оставите да бъдете прегърнати от емоции като радост, надежда, щастие и дори еуфория.

Да имате нещо, което да очаквате, и да си представяте, има положителен ефект върху вашето психологическо благополучие. Насърчава ви да останете мотивирани и фокусирани върху положителен резултат (отвъд текущите ви обстоятелства).
Тази оптимистична перспектива действа като отражение на ум, който гледа на живота с надежда. Ето защо пациентите с депресия не могат да изпитат очакваното щастие. За тях всяко бъдещо събитие носи сянката на заплахата, ръба на несигурността и мрака на катастрофата.

Да планираш нещо, може да бъде по-вълнуващо, отколкото да го живееш
Какви мечти имаш в момента в живота си? Кое предстоящо събитие е в календара ви, което ви изпълва с надежда, радост и желание този ден да настъпи възможно най-скоро? Понякога планирането на нещо може да бъде по-вълнуващо, отколкото реалното му преживяване, това е факт. Често се случва, когато отивате на почивка.

Процесът, който организира очакваното щастие, се измерва с мощни невротрансмитери. Допаминът е мозъчното вещество, което медиира процесите на възнаграждение. Мотивира ви, носи ви еуфория, пеперуди в стомаха и желание за настъпване на това бъдещо събитие.

Мисленето, че утрешният ден може да ни донесе много от нещата, за които мечтаем в настоящето, е източник на мотивация.

Очаквано щастие като стратегия за справяне
Изследване от 2015 г., ръководено от д-р Кристиан Уо, твърди, че наличието на вълнуващи събития на хоризонта е ефективна стратегия за справяне със стреса. То ни мотивира, насърчава ни, разсейва лошите дни и разтваря безпокойството, което понякога ни обхваща. Всъщност ни приканва да погледнем на бъдещето по различен начин.

Ясно е, че ключът към щастието се крие в поставянето на вълнуващи цели от ден на ден както за вашето краткосрочно, така и за дългосрочно бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X