Напишете дума/думи за търсене

От тези храни потта мирише по-лошо

Хапването на твърде пикантни храни увеличава особено количеството на сяра в организма, а минералът се елиминира от организма чрез порите на кожата и дишането и се усеща като по-неприятна на мирис пот.

Приемът на голямо количество алкохол също води до неудобството потта да излъчва зловоние. Около 10% от изпитото остава непреработено от организма и се изхвърля чрез потенето, а миризмата е определено отблъскваща.

Има и други храни, които правят дъха на тялото ни неприятен, но влиянието им е по-слабо или е свързано не толкова със самия продукт, колкото със смущения им от някое заболяване метаболизъм.

Кафето и други стимуланти увеличават секрета от апокринните жлези и с това опасността от неприятен мирис.

Нека не забравяме и обвинявания за всичко стрес. За потенето ролята му е безспорна.

При стрес тялото се насища с кортизол

- хормона на стреса, който придава неприятна миризма. Примесен с бактериите, той придава на подмишниците отблъскваща миризма.

Извън изброените причини съществуват няколко фактора, които предопределят постоянна лоша телесна миризма:

- Лоша хигиена.

- Липса на баланс на бактериите в организма.

- Вроден дефект в усвояване на веществата в храните или друго заболяване, което може да попречи на около 7% от страдащите от зловонно потене да смилат определени храни. Тези храни - най-често протеини, причиняват неприятния мирис на тялото.

- Медикаменти с основни съставки като бупропион, венлафаксин, тамоксифен и пилокарпин.

- Заболяване на черния дроб и бъбреците, захарен диабет, гъбична инфекция или стомашно-чревни смущения.

- Патологични кожни проблеми, рак, хемороиди, язви.

- Състоянието на безпокойство и стрес стимулира потенето.

- Пушенето също увеличава потенето.

Важно е да се обърне внимание, че причина за зловонното потене може да бъде заболяване. Ето защо се препоръчва медицински преглед и изследване на кръвта.

Разбира се, всички хора се потим и ако процесът е в рамките на нормата, а хигиената – подобаваща на възпитан човек, не е причина за вманиачено вторачване в потта. В наша помощ козметичната индустрия е създала дезодоранти, антибактериални сапуни и спациални препарати за потискане на потенето, когато не е свързано с процесите на нормалната терморегулация. Дезодорантът всъщност е продукт, предназначен да отслаби или замаскира неприятните миризми. При едни дезодоранти активната част (ароматизаторът) премахва миризмата на пот, при други антибактериалните компоненти спират процеса на разлагане на потта, а при трети – временно свиват каналите на потните жлези. Дезодорантите съдържат поглъщащи миризмите компоненти (дезодоранти), ароматизиращи вещества (одоранти), бактерициди и други компоненти. Всяко от тези вещества има конкретна функция. Антимикробните вещества възпрепятстват развитието на бактериите, предизвикващи миризмата на пот. Абсорбиращите вещества (например талк) поглъщат миризмата на пот, а ароматизиращите я припокриват.

За финал - един любопитен факт. Не е тайна, че телесната миризма играе сериозна еволюционна роля в намирането на потенциален партньор в живота на човек.

Днес дори се знае, че храни, богатите на каротеноиди - пигменти, придаващи привлекателен тен, могат също да направят естествения мъжки мирис много по-приятен за другия пол. Жените имат по-силно обоняние от мъжете, а мъжете се потят по-обилно от жените, така че, ако ваш приятел си търси гадже, посъветвайте го да зареже пицата и да зареди хладилника със свежа салата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X