Напишете дума/думи за търсене

Често боледуваме? Може би ни липсва желязо

Според съвременната медицинска статистика около 10% от младите жени страдат от недостиг на желязо в организма. А сред физически активните жени този процент е още по-висок. Важно е да се знае, че желязото е едно от най-необходимите здравето ни вещества, затова е важно навреме да разберем кога изпитваме дефицит от него и да вземем мерки. Ето кои са основните признаци за недостиг на желязо в организма.

Лесна уморяемост, усещане за постоянна умора

Човешкият организъм използва желязото за производство на хемоглобин – веществото, което пренася кислорода по кръвта. Затова ако нивото на желязо е ниско, клетките и органите са недостатъчно наситени с кислород, а ние се чувстваме изтощени и се уморяваме бързо.

Проблеми с концентрацията на вниманието, невъзможност да се съсредоточим

Процесът на предаване на информация между невроните на мозъка също страда от недостига на желязо и кислород – затова по-бавно се фокусираме, вниманието ни се разсейва, усещаме се неспособни да се съсредоточим.

Апатия

В течение на времето у човека, страдащ от дефицит на желязо в кръвта, може да се появи апатия – пълно безразличие към всичко и всички, включително към семейството и приятелите, работата и любимите по-рано дейности. Причината е, че дейността на мозъка също страда от недостатъчното количество желязо.

Задъхване, недостиг на въздух

Когато липсва желязо в тялото, до органите и тъканите не достига кислород и се появяват проблеми с дишането. Затова ако се задъхвате при ежедневните си дейности, проверете нивото на това вещество в кръвта си.

Необичайна бледност на кожата

Ако роднините и приятелите ви са започнали да забелязват, че кожата ви е извънредно бледа, е необходимо да се замислите за здравето си. Причината може да е в дефицита на червени кръвни телца, тоест, в ниското ниво на хемоглобин, което означава недостиг на желязо.

Проблеми при спортуване

Още един признак, че не ви достига желязо, е понижената издръжливост при физически дейности, както и необичайно дългите или силни болки в мускулите.

Чупливи нокти

Тук причината може да в дефицит на витамини, калций и желязо. Затова незабавно се погрижете да си ги набавите, най-добре чрез храната, а не със синтетични витамини.

Чести простуди и грипове

Това е още един показател за недостиг на желязо – организмът е по-податлив към вирусите, когато не му достига това вещество.

Розова или червена урина

Това безспорно е един от най-странните симптоми. Ако не сте яли цвекло, в организма ви няма възпаления и показателите на изследвания на урината са нормални, причината може да е в дефицита на желязо – той води до по-интензивна абсорбация на определени цветови пигменти от консумираната храна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X