Напишете дума/думи за търсене

10 навика, които може да увредят бъбреците

5. Липса на сън

Добрият сън е много важен за здравето на бъбреците. Циклите на съня регулират и координират бъбречната функция и тъканите на този орган се подновяват само когато спим. Така че, ако не спите достатъчно, прекъсвате този процес и увеличавате риска от увреждане на бъбреците.

Малкото сън може също да причини атеросклероза или втвърдяване и запушване на артериите. Това състояние може да доведе до високо кръвно налягане, което може да претовари бъбреците и да причини бъбречна недостатъчност с течение на времето.

4. Пийте безалкохолни напитки без захар

Според здравните специалисти има тясна връзка между консумацията на безалкохолните напитки без захар и бъбречните проблеми. През 2009 г. проучване показа, че над 3 000 жени, които консумирали по 2 или повече от тези напитки всеки ден, имали значителен спад в бъбречната функция.

3. Ядете много месо

Прекомерната консумация на животински протеини създава в кръвта много киселина, която може да причини ацидоза - състояние, при което бъбреците не може да поддържат pH баланса на тялото. С течение на времето това разстройство може да причини тежки проблеми с храносмилането и хронични бъбречни проблеми.

Препоръчваният дневен прием на протеин е около 1-1,6 грама на килограм телесно тегло. Вместо да ядете твърде много месо, опитайте се да консумирате повече плодове и зеленчуци и да включите различни видове протеини като яйца, риба, боб и ядки във вашата диета.

2. Консумирайте твърде много сол и захар

95% от солта, консумирана с храната, се метаболизира от бъбреците. Ако ядете твърде много солени продукти, вашите органи ще работят много по-трудно, за да се отърват от излишния натрий. Това може да доведе до намалена функция на бъбреците и да доведе до задържане на вода в тялото, което от своя страна може да увеличи кръвното налягане.

Прекомерната консумация на захар също може да допринесе за развитието на високо кръвно налягане, както и да доведе до затлъстяване и да увеличи риска от диабет. Това са водещите причини за бъбречна недостатъчност.

Препоръчителният прием на сол е около 3,75 г (или 0,75 ч.л.) на ден, за захарта е около 25-38 г (или 6-9 ч.л.). За да поддържате бъбреците си здрави, обърнете внимание на съставките, когато купувате различни продукти. Обработените и опаковани храни обикновено са с високо съдържание на натрий и захар.

1. Пренебрегване на често срещани инфекции

Когато имате обикновено заболяване като кашлица, настинка, грип или възпалени сливици, тялото образува протеини, наречени антитела, за да се бори с него. Тези молекули обикновено се утаяват във филтриращите части на бъбреците и причиняват възпаление. Така че, ако заболяването трае продължително време, бъбреците ви може сериозно да се увредят.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X