Напишете дума/думи за търсене

7-те най-добри противовъзпалителни храни

Хроничното възпаление обединява голям списък със здравословни проблеми - от наднорменото тегло и диабет до кардиологични онкологични заболявания. Намаляването на възпалението започва с хранителен протокол. Какви противовъзпалителни храни е полезно да включите във вашата диета възможно най-скоро?

Омега-3 мазнини от животински произход

Омега-3 от мазна риба (океанска сьомга) и рибено масло (масло от крил) са ефективни противовъзпалителни храни. Те са от съществено значение за мозъчната функция. Криловото масло също противодейства на оксидативния стрес.

Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са сьомга, сардини, херинга, скумрия, аншоа.

Тъмнолистни зеленчуци

Кейлът, спанакът, магданозът и босилекът съдържат силни антиоксиданти, флавоноиди, каротеноиди, витамин С. Тези вещества спомагат за защитата на клетките от увреждане. Зеленолистните зеленчуци са най-полезни в суров вид.

Боровинка

Този горски плод е популярен със своите мощни антиоксидантни ефекти. Боровинките имат по-малко захар от останалите плодове.

Чай

Японската матча е най-плътният зелен чай. Съдържа 17 пъти повече антиоксиданти от боровинките и 7 пъти повече антиоксиданти от тъмния шоколад. Туласи е друг чай с висок процент на противовъзпалителни антиоксидантни компоненти, които поддържат имунния отговор и сърдечната функция.

Ферментирали зеленчуци и култивирани храни

Подобряването на чревната микрофлора е пряко свързано с работата на имунната система и служи като профилактика на хроничното възпаление. Лъвският дял от възпалителни заболявания произхожда именно от храносмилателния тракт, в резултат на дисбаланс във флората. Ферментиралите продукти като кефир, кисели краставички, кисело зеле, маслини допринасят за колонизирането на стомашно-чревния тракт с ценни бактерии. Ферментиралата храна помага за изхвърлянето на токсините, които също предизвикват възпаление.

Гъби шийтаке

Съдържат активни вещества с естествени свойства за инхибиране на възпалението. Едно от тях е ерготионеин, което потиска оксидативния стрес. Шийтаке притежават цял списък от основни елементи. Медта е от съществено значение за здравето. Този микроелемент не се произвежда в тялото, поради което трябва да бъде снабден с храна. Липсата на мед може да бъде фактор за сърдечната исхемия.

Чесън

Известен е със своите антибактериални, антивирусни, противогъбични и антиоксидантни свойства.
Терапевтичният ефект на чесъна е свързан със съдържащи сяра вещества като алицина. Прониквайки в тялото, алицинът произвежда сулфенова киселина - вещество, което има вредно въздействие върху свободните радикали.

3 противоречиви хранителни групи в противовъзпалителна диета

Някои храни, които обикновено се считат за част от здравословната диета, могат да причинят възпаление при някои хора. Често срещани примери за тези храни са млечни продукти, пшеничен глутен, както и патладжан, чушка, картоф и домат, които съдържат химикал, наречен соланин, който може да допринесе за възпаление.


14 невероятни причини да не изхвърляме сока от киселите краставички

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X