Напишете дума/думи за търсене

Как да готвим почти без мазнина

Мазнините са важна част от нашето хранене и не бива да ги избягваме. Но, както знаем, някои мазнини са по-здравословни от други. Едно е да изгълтате половин чаша олио под формата на пържени картофки, друго е да изядете шепа ядки и едно авокадо.
Ще кажете, да се готви без мазнина е невъзможно. Съвсем не е така – има редица опции да готвим без мазнина или с много по-малко от това, на което сме свикнали.

Уверете се, че вашата кухня е снабдена с подходящо оборудване. По-долу са описани някои техники и съставки, както и някои предложения за инструменти и уреди, които ще ви помогнат да намалите ползването на мазнина.

Сотиране
Може ли да готвите с вода вместо с олио и масло? Можете, ако се научите да сотирате. При тази техника се използва много малко количество мазнина, което се поставя на дъното на тигана и се готви на висока температура.
Най-добрата техника е да започнете с малко количество вода (около 1-2 супени лъжици), като добавяте допълнително по 1 супена лъжица, ако се наложи, докато не приключите със сотирането. Не забравяйте да наблюдавате внимателно тигана си, за да не се изпари напълно водата. За допълнителен вкус може да използвате любимия си бульон вместо вода или пък вино.

Разбира се, за предпочитане е да сотирате в тиган с незалепващо покритие. Ако сотирате зеленчуци, те ще започнат да отделят собствена вода и захари и ще се карамелизират. Дайте им достатъчно време, докато видите покафеняването. Продължавайте да ги въртите в тигана, докато не се карамелизират.

Кафявите парченца на дъното на тигана добавят страхотен аромат, но за да ги смесите с храната, добавете още малко течност – вода, бульон или вино.

Задушаване
Задушаването е бърз и лесен начин за готвене без мазнина. Когато запарите продуктите на пара, вместо да ги сварите, вие запазвате повечето от хранителните им вещества. Не добавяйте подправки, преди да са готови.

Съдове с незалепващо покритие
По отношение на готвенето без мазнина съдовете с незалепващо покритие са задължителни. Не само тиган, но и тенджера, и тава. Хубавото е, че на пазара има изобилие от такива, при това на съвсем приемливи цени. Кой тип използвате, зависи от вашите лични предпочитания. Обърнете внимание на съдовете от емайл, порцелан и керамичните. Поддържат се много лесно и ще ви спестят доста мазна и нездравословна храна.
Ако взимате чугунени съдове, трябва задължително да са с покритие от емайл.

Уок
Уокът е другият съд, от който имате нужда. В него „пържите“ почти без мазнина, отново на много висока температура.

Прочетете повече за една страхотна техника, наречена стир фрай, тук.

Силиконови съдове
В тях няма нужда да намазвянате, за да не залепне кексът. Удобни са не само за печенето, но и за съхранението, защото може да ги свиете и да поберете в шкафа си без проблем.

Хартия за печене
Винаги имайте подръка хартия за печене. Използвайте я за всичко и няма да се налага да намаслявате тавата. Другата алтернатива са силиконовите постелки за печене, които са за многократна употреба.

Върху тях може дори да си направите фалшиви пържени картофи без мазнина. Необходимо е единствено да ги нарежете на много тънко и да ги изсушите с кърпи или с кухненска хартия, преди да ги изпечете. Намажете ги само с горчица или кетчуп и добавете някакъв любим аромат.

Фритюрник без мазнина 
Фритюрниците без мазнина също са модерна и страхотна опция, стига да има къде да го държите. Храната вътре става вкусна, а ползването на мазнина е наистина минимално, рекламите не ви лъжат.

Нещо нетрадиционно

Има и една интересна възможност да замените маслото в сладкишите, но трябва да внимавате с пропорциите. Тъй като тези заместители на маслото не го отменят в рецептата 1 към 1, може да се наложи да увеличите малко мокрите съставки в рецептата. Опитайте с:

Неовкусен, неподсладен ябълков сос (сос, а не сок!) - равен на количеството масло. Банани на пюре - равно на количеството масло.Пюре от авокадо - равно на количеството масло или олио. Това е мек аромат, който няма да промени аромата на вашите печива.Млян лен или смляна чиа - 3 супени лъжици в 1 ч.л. вода за всяка супена лъжица масло или олио, което се изисква. След като смесите, оставете да преседи около 10 минути, преди да добавите към рецептата.Пюре от сини сливи или тиква - 1/3 чаша за всеки 1 чаша масло. Те са добри за по-плътни печива, които са по-силно ароматизирани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X