Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Миш-маш: Около Жана ухае на месце, пукани чушлета и тортата на баба (+рецепти)

Нейният кулинарен блог има огромен брой последователи. Жана Душкова-Васева предлага непретенциозни, но вкусни и лесни рецепти, с продукти, които може да намерим навсякъде и за които не е нужно да плащаме, само ако бъдем одобрени за кредит. Коя е тя и защо тортата от нейното детство е толкова харесвана рецепта в блога „Миш-маш“, разберете от нашия разговор.

Жана Душкова-Васева
Жана Душкова-Васева
Жана, вашият блог отдавна проходи. С какво се занимавате извън него?

Последните няколко години работех като редактор в различни телевизионни предавания - “Кухнята на Звездев”, “Биг Брадър”, “БунтАрт”. Досегът ми до Иван Звездев затвърди любопитството ми към кулинарията и придобих още по-голяма смелост да готвя. През последната година съм безработна по свое собствено желание и съм се отдала на време за себе си. Това е една от най-хубавите ми години! Казано накратко, аз съм една средностатистическа домакиня с кулинарен блог :)

Как се стигна до създаването на „Миш-маш“?

Тъй като родих сравнително млада (на 20 години), до към 30 не ми беше много до готвене. След това обаче почнах да се пробвам и взеха да ми се получават нещата. Тъй като приятелките ми са по-млади от мен, постепенно започнах да им снимам нещата, които приготвям - чудесен начин да блесна пред тях поне с това! :) И от снимка на снимка, се оказах с добър запас. Е, каква по-логична стъпка от това да имам и аз кулинарен блог?

Какви са първите ви кулинарни спомени и от кого се учихте на готвене?

Първите ми кулинарни спомени са именно от времето, когато родих. Направих си един бележник, в който преписвах рецепти. Тъй като става въпрос за 1995 г., всичките бяха “икономически изгодни”. Много ме е яд, че този тефтер изчезна някъде. Та първите ми опити бяха по това време, но почти нищо не ми се получаваше. Имах приятелка, която се явяваше в ролята на дегустатор и не знам как оживя. Помня едно ужасно желе с ананас… 10 години по-късно вече можех да преценя от самата рецепта дали ще е сполучлива, или не. От кулинарни книги минах на интернет и така и до днес.

Как се раждат вашите рецепти – следвате ли точни примери, или импровизирате?

Държа да отбележа, че аз изобщо не обичам да експериментирам. В кухнята съм като отлична ученичка - каквото пише, това се прави. Това ми дава увереност, че рецептата ще се получи наистина добре и няма да се леят сълзи после.

Има продукти, които се пренебрегват и недолюбват – като карфиола и цвеклото например. Може ли да ни дадете за пример някаква лесна рецепта с тях?

Хахаха, тук вече ме хванахте натясно, защото и двата продукта не фигурират в моите рецепти. Но зная една салата, която се приготвя от 1 бурканче сварено цвекло, 1 морков, 1 ябълка, 1 опаковка майонеза, орехови ядки, суров слънчоглед и лимонов сок. Получава се вкусна, питателна и свежа салата, която е подходяща и за гарнитура.

А има ли все още време за зимнина? Може ли да ни дадете идея какво може да приготвим с наличните в момента на пазара продукти?

Аз моята зимнина я приготвям целогодишно. Цял рафт от хладилника в нас е пълен с буркани с пукани люти чушки и универсална зеленчукова подправка. Веднага ще ви споделя най-най-най-любимата си рецепта за люти чушки, която видях от блога My candy kitchen и я правя вече трета година, през два месеца (сами изчислете колко люто се яде в нас).

Необходимите продукти:

люти чушки тип "рибки"

чесън

моркови

магданоз

копър

За 1 буркан с вместимост 800 мл

6 с.л. оцет

4 с.л. олио

2 с.л. захар

1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

1 На дъното на всеки буркан поставете указаните количества оцет, олио, захар и сол.

2 Изпечете чушлетата във фурната.

3 Напълнете чушките, докато са още топли в приготвените с марината буркани, като ги притискате добре. Между тях поставяйте нарязан на филийки чесън, колелца морков, магданоз и копър.

4 Затворете бурканите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.

А имате ли кулинарно предизвикателство, за което още не се чувствате готова?

Сигурно ще разсмея вашите читатели, но все още не мога да правя омлет и палачинки. Познавам много хора, които не могат да готвят и само тези две рецепти правят добре, но на мен все още ми се опират. Затова и старателно ги избягвам, до някой друг път.

Може ли да кажете нещо за здравословните навици в процеса на готвене – например с каква мазнина готвите, в какви съдове, по какви методи и т.н.

Една от причините дълго да се дърпам от направата на кулинарен блог беше именно тази - аз не се храня особено здравословно, с мъка се удържам да не ям месо буквално всеки ден, използвам обикновено олио, имам тенджера под налягане, а не slow cooker… Единственото нещо, за което може да ме потупате по рамото, е че избягвам пърженето. Не пазарувам от био магазини, не ям супер храни.

Ако ви дойдат изневиделица гости и нямате никакво време за готвене, какво бихте поднесла?

Слава богу, моите приятели не се появяват изневиделица. Казвам така, защото съм на принципа “или нищо, или всичко”. Не си представям да ги поканя на солети и царевични пръчици например. Обикновено гледам винаги във фризера да имам лава кейк, който мога да изпека за точно 12 минути.

Най-четената рецепта в блога ви е тортата от вашето детство. Какво представлява тя и защо е ненадмината според вас?

Една сутрин се събудих с вкуса на тази торта, въпреки че не я бях яла от сигурно 15 години. Тъй като в нас не се правеха сладкиши, а основно соленки, торта се ядеше само като ходехме на гости в леля ми. Обадих се на свако ми и го помолих да ми каже рецептата. Още на същия ден я приготвих. Когато съпругът ми я опита, възкликна: “Ама това е торта от моето детство!”. Като я качих в блога, се оказа, че и други хора са я яли като малки и може би именно поради тази носталгична нотка има толкова много посещения.

Porchetta /Печено свинско/

Необходимите продукти:

1 кг свинско бон филе

6-8 филийки бекон

2 глави чесън

4 стръка пресен розмарин

1 с.л. зехтин

черен пипер на вкус

За маринатата:

1 с.л. зехтин

4 скилидки чесън

1 с.л. едро нарязани пресен розмарин

1 с.л. семена от копър

1? ч.л. сол

Начин на приготвяне:

1 Смесете в купичка нарязания на ситно чесън, накъсания розмарин, семената от копър, сол и 1 с.л. зехтин. Разбъркайте добре.

2 Разнесете сместа за мариноване върху цялото филе. Оставете го в хладилник, най-добре за една нощ.

3 На следващия ден сложете на дъното на тава за печене клончетата розмарин. Увийте всяко бон филе с ивички бекон, като гледате да покриете цялото месо.

4 Отстрани сложете разрязаните на половинки цели глави чесън и полейте със зехтин.

Покрийте с фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 60 минути. След това махнете фолиото и дозапечете, докато беконът стане златист - при мен това отне около 20 минути.

5 Оставете месото да почине за 10-ина минути, след което го нарежете и поднесете с любимата си салата.

Пилешки шишчета с лимонова марината

Необходимите продукти:

2 бр пилешко филе /1 бр пеперуда/

10-12 чери доматчета

няколко филии хляб

За маринатата:

сокът на 2 лимона

1 к.ч. зехтин

няколко стръка пресен риган

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1 Нарежете пилешкото филе на кубчета.

2 В купичка смесете всички съставки за маринатата и поставете вътре месото.

Разбъркайте много добре всички продукти и поставете месото в хладилник за няколко часа или максимум за 1 нощ.

3 Загрейте грил тигана на средна температура. Леко го намажете със зехтин.

4 Направете шишчета от пилешкото месо, чери доматчетата и нарязания на кубчета хляб. Докато ги печете, ги мажете с маринатата от всички страни.

Необходимото време за печене е 12-15 минути за месото, от 3 до 6 минути за чери доматчетата и около 3 минути за хляба.

Ароматно пилешко с картофи и розмарин

Необходимите продукти:

400-600 г картофи (в зависимост от размера на тигана)

600 г пилешки гърди

2 средни глави кормит лук

пресен розмарин

зехтин

сол и черен пипер на вкус

За соса:

2 с.л. дижонска горчица

3 с.л. едрозърнеста горчица

сокът на 1 по-голям лимон (или 2 малки)

1 с.л. зехтин

2 с.л. пчелен мед

2 скилидки чесън

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете лука на малки кубчета и го запържете в няколко супени лъжици зехтин, докато омекне и стане златисто кафяв. Това ще отнеме около 10 мин.

2 През това време нарежете картофите на полумесеци, без да ги белите.

3 Когато лукът е готов, свалете тигана от огъня и отгоре ветрилообразно наредете картофите. Полейте със зехтин и поръсете със сол и черен пипер на вкус. Покрийте се много стегнато с алуминиево фолио и печете във фурната за 15-20 минути, докато картофите леко омекнат.

4 Междувременно смесете всички съставки за соса.

5 Когато указаното време изтече, извадете тигана от фурната и отгоре наредете отново ветрилообразно пилешкото месо, нарязано на ивици.

6 Полейте равномерно със соса и сложете няколко клончета пресен розмарин.

7 Покрийте с фолио и печете в продължение на 20 минути. След това отстранете фолиото и печете още 15 минути, докато пилето стане златисто. Сервирайте веднага.

Карамелен сладкиш с праскови и козунак

Необходимите продукти:

1 козунак

1 - 1 1/2 компот от праскови

1 л прясно мляко

6 яйца

1 ч.ч. захар

2 ванилии на прах

100 г захар за карамелизиране

Начин на приготвяне:

За този сладкиш ще ви трябват две тави - едната по-малка, а другата толкова по-голяма, ще са може да побере малката - десертът се пече на водна баня.

1 Най-напред направете карамела. На дъното на по-малката тава изсипете 100 г захар. Сложете тавата в предварително загрята фурна и печете, докато захарта се разтопи и карамелизира. Извадете тавата и оставете карамела да се охлади напълно.

2 През това време нарежете прасковите на тънки филийки. Когато карамелът е изстинал, върху него наредете плътно прасковите. Отгоре покрийте с козунака, нарязан на филийки. Запълнете всяка празнина с късчета от козунака.

3 Стоплете млякото, заедно със захарта, докато тя се разтопи напълно. Оттеглете от котлона и добавете ванилията. Изчакайте млякото да се охлади леко и добавете разбитите яйца. Полейте върху козунака.

4 Поставете малката тава в по-голямата и налейте 2 пръста студена вода. Печете на 180 градуса, докато повърхността на сладкиша леко покафенее /при мен това отне около 45 минути/.

Оставете сладкиша да се охлади напълно, за около 2 часа. След това обърнете десерта в чиния, нарежете на парчета и поднесете.

Магически сладкиш

Необходимите продукти:

110 г краве масло

2 чаши /480 мл/ прясно мляко

4 яйца

150 г захар

1 супена лъжица /15 мл/ вода

1 чаша /115 г/ брашно

1 ванилия на прах

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Загрейте фурната до 160 градуса. Разтопете маслото, в отделен съд затоплете леко млякото.

2 В купа разбийте белтъците на твърд сняг. Отделно разбийте жълтъците, заедно със захарта, до получаването на пухкава и гладка смес.

3 Към жълтъците прибавете предварително разтопеното масло и 1 супена лъжица вода. Разбъркайте с помощта на миксер за около 2 минути или докато продуктите се смесят напълно.

4 В купата с жълтъците прибавете брашното и разбъркайте много добре. На части налейте топлото прясно мляко и ванилията и размесете до получаване на хомогенна смес.

5 На три пъти прибавете разбитите на твърд сняг белтъци. Разбърквайте бавно с помощта на силиконова шпатула.

6 Изсипете тестото в леко намаслена форма за печене с размери 20х20 см и печете в продължение на 45-60 минути. Ако повърхността покафенее преди 45-тата минута, покрийте с хартия за печене и допечете до оставащото време.

7 Оставете сладкиша напълно да изстине, преди да го разрежете, след което го поръсете обилно с пудра захар. Дори и след като е напълно охладен, в основата си сладкишът ще бъде по-мек. Не се притеснявайте - това е яйченият слой на десерта.

Мляко с ориз в тенджера под налягане

Необходимите продукти:

200 г ориз

500 мл прясно мляко

100 г захар

1 ванилия на прах

1 щипка сол

канела за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Измийте много добре ориза и го отцедете. Сложете го в тенджерата под налягане и налейте малко вода, колкото да го покрие.

2 Оставете водата да заври, без да затваряте капака на тенджерата. Щом оризът поеме всичката вода, налейте млякото. Добавете ванилията и солта.

3 Затворете капака на тенджерата. След като налягането се повиши, намалете силата на котлона и варете точно 10 минути. Извадете сварения ориз в купа, прибавете захарта и разбъркайте добре. Поднесете десерта охладен и поръсен с канела.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X