Напишете дума/думи за търсене

Страхотни начини да готвим с повече извара

Писали сме за неизборимите предимства на изварата. Може да прочетете за това подробно тук.

Но хората не се сещат често да готвят с извара, защото тя не присъства в най-традиционните ни рецепти. Днес може да променим това с помощта на няколко идеи, които ще ви вдъхновят да готвите по-често с този толкова полезен, а и достъпен като цена продукт.

Заменете някои продукти с извара
Най-лесно е, когато правите баница. Заменете част от сиренето с извара. Същото може да правите с други тестени издели, соленки и т.н. В лазанята и миш-маша също може да замените част от сирената с извара – така ще ги олекотите и като калории. Чушките бюрек са не по-малко вкусни с извара, но ако държите на сиренето, заменете само част от него с изварата.
И понеже идва лято и все повече ще ви се яде дзадзики, не забравяйте да слагате в него по няколко лъжици извара.
Ето и как би изглеждала рецептата за любимите ви пърленки с извара вместо с краве сирене.

Пърленки

Необходими продукти:
250 г брашно
100 г масло
1 ч. л. сол
1/2 л. сода
100 мл хладка вода
400 г пълномаслена извара
2 яйца
Магданоз
Свинска мас или масло за пърженето

Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, содата, солта и водата и забъркайте гладко тесто.
2. Разделете тестото на 8 топки.
3. Смесете изварата със ситно накълцания магданоз.
4 .Разточете топките на тънко върху набрашнена повърхност.
5. Сложете плънка в единия край на всяка пърленка и захлупете. Притиснете добре краищата, за да не изтече плънката.
6. Загрейте тиган и го намажете с тънък слой мазнина – свинска мас или масло.
7. Изпечете всяка пърленка първо от едната, а после и от другата страна до готовност.
Може да сервирате с разядка с извара.

Разядки и дипове

Те позволяват да дадете воля на въображението си. Ето някои изпробвани комбинации. Всяка от тях трябва да бъде допълнително осолена (освен, разбира се, към сладките варианти), защото обикновено изварата е безсолна. Също така към изброените смеси може да добавяте щедро количество зехтин и ще имате още по-вкусна и полезна разядка.

Извара с чесън и копърИзвара с няколко вида пипер: черен, червен, пушенИзвара с пестоИзвара с маслини, пресни краставички и пресен девисилИзвара с горчица и тънки парченца шункаИзвара с настъргано пушено сирене и левурдаИзвара с прясно сирене и чери доматиИзвара с бъркани яйца и пресен лукИзвара с печени чушки и чесънИзвара с паста от хрян и пушена рибаИзвара с горски плодове и медИзвара с банан и тахан

Както виждате, милиони може да бъдат комбинациите. Дори да забъркате изварата само с някоя подправка от шкафа, вие имате различна разядка, при това аламинут.

Пица
Изварата може да ви послужи и за тесто за пица. Смесете 4 яйца с 200 г извара и 50 г брашно и го разстелете върху тава, покрита с хартия за печене. Пъхнете го в загрята фурна на 200 градуса за 10 минути и след това сложете останалите съставки за пицата по ваше желание – доматен сос, бекон, лук, гъби, кашкавал и т.н.

Десерти

Разбира се, изварата е подходяща и за сладкиши. Опитайте да замените част от заксавената сметана в любимата си торта с извара. Това, от една страна, ще направи сместта по-плътна, от друга – по-полезна.
Задължително добавете извара към крема сиренето, когато правите чийзкейк – няма да усетите разликата, освен по крайната цена на десерта.
И опитайте бонбони с извара, като тук отново може да се вихрите с продуктите. Ето нашето предложение:

Бонбони с извара

Необходими продукти:
400 г пълномаслена безсолна извара
150 г счукани бисквити
50 г счукани лешници или орехи
Есенция ванилия и ром
Захар на вкус (може да я замените със стевия)
Какао или счукани ядки за овалване

Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте всичко в блендера и оставете за кратко в хладилника сместта да стегне.
2. След това оформете бонбони и ги оваляйте в какаото или в счуканите ядки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X