Напишете дума/думи за търсене

Да си направим гхи у дома

В Индия гхи е златната храна, която присъства не само в кулинарията, но и в повечето религиозни ритуали. Маслото гхи обаче се цени широко по целия свят. От една страна, то има висока точка на задимяване, което означава, че при високи температури не се променя неговата структура и то за разлика от повечето други мазнини не се превръща в свободни радикали.

Гхи е една от най-полезните мазнини за готвене, особено когато става въпрос за пържене

От друга страна гхи е богато на витамини A, D и E и линолеова киселина. Съставено е от такива мастни киселини, които се обработват директно в черния дроб и се преобразуват в енергия. Според древното учение аюрведа гхи помага да съхраним баланса на тялото и на духа. Доказано е, че e отличен помощник на зрението, паметта и дава енергия.

Може да се кажат още десетки добри неща за гхи, но когато го потърсим в магазина, обикновено сме попарени от цената му, която е около 6-7 лв за 100 грама. Всъщност не е никакъв проблем да си го приготвим вкъщи.

За гхи ви трябва обикновено масло и една тенджера

Маслото се състои от три основни елемента - млечни мазнини, млечни твърди вещества и вода. Всъщност гхи е чиста млечна мазнина, от която сме отстранили млечните твърди вещества и водата.

За целта поставете обикновено масло в една тенджерка или касерола и пуснете котлона на слаб огън. В рамките на пет до десет минути млечните твърди вещества ще започнат да се отделят от разтопената мазнина и водата ще се изпари. Върху повърхността ще се образува пяна, която трябва да премахнете с помощта на решетеста лъжица. Оставете маслото да къкри и периодично премахвайте пяната. Това може да отнеме от 15 до 30 минути в зависимост от количество масло, което приготвяте. Когато маслото стане златисто, изключете котлона и го оставете леко да се охлади. Прецедете маслото през тензух.

Може да го съхранявате в буркан или друг предпочитан от ваш съд. То няма да граняса, дори да го оставите навън. Гхи има много дълъг срок на годност – в хладилник издържа и до една година.

Използвайте гхи вместо всяка друга мазнина – така ще направите всичките си ястия и сладкиши по-вкусни, а за здравето ви е огромен бонус.

Биряни с пиле

Необходими съставки за пилето:

1 с.л. разтопено гхи за мариноването + 1 с.л. за пърженето

3 скилдки чесън настъргани

10 г джинджифил настърган

1 люта чушка на ситно

няколко стръка мента, нарязана на ситно

няколко стръка кориандър, нарязан на ситно

1 с.л. гарам масала

1/2 чаена лъжичка канела

1 ч.л. сол

900 г пилешки бутчета

за ориза:

6 ч.ч. вода

2 1/2 ч.л. сол

5 шушулки зелен кардамон начукан

1 ч.л. семена от кимион

1 дафинов лист

360 грама ориз басмати (около 2 ч.ч.)

за лука:

2 с.л. гхи

2 средно големи глави лук на тънко

допълнително

1 ч.ч. бульон или течност от ориза

1/2 ч.л. нишки от шафран

шепа печени белени фъстъци

шепа стафиди

Начин на приготвяне:

1 Мариновайте пилето, като комбинирате гхито, чесъна, джинджифила, лютите чушки, ментата, кориандъра, гарам масалата, канела и солта. Объркайте пилето в тази смес и оставете поне 1 часа, а най-добре цяла нощ.

2 В голям съд запържете лука в гхито, докато стане карамелен, и го отделете.

3 Измийте ориза хубаво под течаща вода, докато спре да тече водата мътна и се избистри.

4 Сварете ориза във вода, сол, кардамон, кимион и дафинов лист. След като заври, го оставете да къкри 7-8 минути. Махнете ориза и запазете 1 ч.ч. от течността.

5 В съда, в който сте карамелизирали лука, сложете пилето на един слой. и 1 с.л. гхи. Запържете от двете страни по 5 минути, докато стане златисто. Върнете пилето обратно в купата, в която сте го мариновали.

6 Добавете шафрана към ориза и го разбъркайте. Сложете половината оризова смес на дъното на съда, в който сте запечатали пилето. Върху него добавете месо и карамелизиран лук. Редувайте ориз, пиле и лук, докато сложите всичко. Добавете 1 чаша бульон или течност от ориза и покрийте съда с капак.

7 На средна температура гответе около 20 минути. Когато започне да излиза пара, намалете огъня още повече. След като времето е изтекло, не отваряйте капака поне 10 минути, за да се задуши хубаво оризът.

Сервирайте с пресен кориандър, фъстъци и стафиди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X