Напишете дума/думи за търсене

Кое е единственото общо нещо между всички диети

Нисковъглехидратни, високомазнинни, нискокалорични, с нисък гликемичен индекс – диетичните тенденции са безброй много. Да не говорим колко различни са храненията на вегетарианци, вегани, суровоядци и т.н. На много места тези диети си противоречат. Храните, за които една диета твърди, че са отговорът на вашите проблеми, свързани с теглото, са същите храни, за които друга диета казва, че ще ви докарат тлъстинки и здравословни проблеми.

Има обаче една препоръка, която се появява във всеки един диетичен план: яжте повече зеленчуци!

Няма да срещнете лекар, диетолог, нутриционист, терапевт, фитнесинструктор и какъвто и да е здравен специалист, който да отрече значението на зеленчуците в менюто ни. Всички твърдят, и е доказано, че ако замените част от това, което ядете сега, със зеленчуци, ще отслабнете и ще бъдете по-здрави. Има безброй научни изследвания в подкрепа на това.

Ние си мислим, че малката шепа салата, която хапваме на вечеря, е достатъчна за нас. Не е достатъчна и е добре да откриете своите начини да включите повече зеленчуци в режима си и този на семейството си. Няколко простички съвета за целта:

1. Освен купа с плодове имайте и такава със зеленчуци

Нека са ви на разположение всеки път, когато искате да се протегнете и да хапнете нещо малко. Може да обелите моркови и краставици и да ги потопите в солена вода с лимон. Създайте си навик винаги да ги има в кухнята ви на видно място.

2. Купете си книги за готвене със зеленчуци или поне една тетрадка, в която запишете всички зеленчукови рецепти, които откриете в интернет и ви се сторят интересни. Така няма да се чудите какво да сготвите със зеленчуци, ами само ще разлистите няколко страници и ще се вдъхновите.

3. Зареждайте редовно фризера със замразени зеленчуци

Някои от тях не са по-малко полезни от пресните и ще са винаги подръка, когато се чудите какво да сготвите.

4. Снимайте ястията със зеленчуци, които са ви се получили най-добре и поставете тези снимки някъде в кухнята. Нека ви мотивират да приготвяте същите рецепти отново и отново.

5. Правете си заготовки за салати

Веднъж седмично рендосайте много моркови и зеле и приберете в хладилника. Измийте и подсушете по-голямо количество салати и зелении и ги имайте за бързо и лесно приготвяне всеки ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X