Напишете дума/думи за търсене

Как е най-добре да размразяваме месо

Погрешното размразяване на месо увеличава риска от заболявания, пренасяни с храната, предупреждава Карън Блексли, координатор на Центъра за бързо реагиране в държавния университет в Канзас.

"Не можете да видите бактериите с просто око, така че използването на безопасни техники за работа с храните намалява шансовете на бактериите", съветва тя.

Писали сме за това кои са най-неприятните гафове, които може да допуснем при размразяване на месо. Припомнете си ги тук.

Но кои са правилните?

Размразяването на месото трябва да се извършва бавно, така че температурата му никога да не надвишава 4?, точката, в която бактериите започват да нарастват бързо.

Ето четирите най-безопасни начина за размразяване на месо.

1. В хладилника

Месото и домашните птици никога не трябва да се размразяват при стайна температура - отвън ще се затопли по-бързо отколкото отвътре и това ще насърчи растежа на бактериите, казва Канта Шелке, която е учен по храните и директор в Corvus Blue.

За да поддържа стабилна, охладена температура, хладилникът е най-безопасното място за размразяване на всички видове месо, включително пържоли, смляно месо и домашни птици, казва тя. Поставете пакета с месо в чиния, за да изтича в нея течността, и съхранявайте в долната част на вашия хладилник.

Размразяването в хладилника зависи от количеството на месото, което ще се размрази, така че е необходимо известно планиране. За 1 кг кайма може да се чака и цял ден. По-големите разфасовки и месото с кости се нуждаят от 2 до 3 дни.

Размразеното месо и домашните птици може безопасно да се съхраняват в хладилник до 5 дни преди готвене, стига да не са били изложени на твърде високи температури.

2. Потопете в студена вода

Поставете месото в непропусклив съд и го напълнете със студена вода, като я подменяте на всеки половин час.

Методът със студената вода е по-бърз от хладилника. Килограм кайма може да има нужда от час, а големите парчета месо – 2 до 3 часа.

3. В микровълновата

Настройката за размразяване на вашата микровълнова фурна е безопасен и бърз начин за размразяване на месо, но има няколко неща, които трябва да вземете предвид.

Размразяването в микровълнова е много бързо, но не води до равно размразяване, което бихме имали в хладилника или в студената вода. Може дори някои части на месото да се посготвят, докато други останат ледено студени. Ако размразите месото в микровълновата, го пригответе веднага.

Препоръчва се да махнете всички опаковки от замразеното месо, преди да го размразите в микровълновата.

4. Гответе го замразено

Въпреки че може да не получите най-нежното месо, когато го готвите замразено, това е безопасно. Но според Шелке времето за готвене се увеличава с около 50% в сравнение с готвенето на прясно или размразено месо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X