Напишете дума/думи за търсене

Феноменални подправки, полезни за здравето

Да обичаме ароматни ястия, е закодирано в нашето ДНК.
Въпреки това много от нас не добавят никакви подправки в гозбите си, а просто ги давят в сол. Много хора в Америка, Европа и Азия консумират над пет пъти повече натрий от препоръчителната дневна доза.
Това причинява значителни здравословни проблеми.
Продължителната консумация на храни с високо съдържание на натрий може да причини сърдечносъдови проблеми, бъбречни заболявания и психическо объркване. Затова е най-добре да ограничим приема на сол и да я заменим с някои вкусни, здравословни подправки.

1. Червен пипер
Той съдържа витамини А, Е и В6 и помага при храносмилането. Тази подправка добавя много вкус, но не е натрапчива и няма да превземе ароматите на останалите продукти.

2. Босилек
Той принадлежи към семейството на ментата. Това растение лекува много заболявания като треска, лошо храносмилане и главоболие.

3. Микс от подправки Herbes de Provence
Тази смес от билки обикновено се състои от майорана, розмарин, мащерка и риган и се използва за месо на скара или в яхнии. Съчетава се добре със зеленчуци и риба. Тази благоуханна микстура осигурява приятен аромат и многобройни ползи за сърдечносъдовото здраве и защитава бъбреците.

4. Магданоз
Тази билка съдържа големи количества витамини А, С и К, както и фолиева киселина. Ако сте бременни обаче, ограничете приема на магданоз - това може да предизвика ранно раждане.

5. Кориандър
Известен още като китайски магданоз, кориандърът е изключително често срещан в мексиканската кухня и азиатските ястия. Тази билка е богата на витамини C, A и K и съдържа много микроелементи, които подпомагат здравето.

6. Риган
Той който също произхожда от семейството на ментата. Често от него се прави мазнина за пържене. В народната медицина хората използват риган като хранителна добавка.

7. Куркума
Тя принадлежи към семейството на джинджифила. Жълта е и има отличителен аромат и вкус. Нейните ползи за здравето включват намаляване на възпалението и лошото храносмилане.

8. Кайенски пипер
Тъй като този пипер варира от 30 000 до 50 000 единици по Скалата на Сковил за лютост, често се използва за чили, люти сосове и пикантни ястия. Кайенският пипер помага при чревни възпаления.

9. Джинджифил
Поради противовъзпалителните свойства на джинджифила много чайове, които подпомагат стомашната болка, включват това растение. Освен това е чудесно допълнение към марината, приготвена от лимон и лайм, за меса и риба.

10. Чесън
Тази подправка съдържа високи количества пеницилин и има антибактериални свойства и противогъбични компоненти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X