Напишете дума/думи за търсене

С мляко, захар или сол – как пият чай по света

Според легендата, чаят произхожда от Китай, където през 2737 г. пр. н. е. император Шен-Нун открил, че горещата вода става много по-вкусна, ако към нея се добавят листенца от чаеното дърво, под което си почивал. Оттогава пиенето на чай се разпространява по целия свят и възникват огромен брой рецепти и традиции, свързани с него.

В Мароко смесват мента, листа от зелен чай и добавят щедро количество захар. Напитката става известна като чай на туарегите (или магрибски ментов чай). Разливат я във високи прозрачни чаши на три пъти, на съвсем тънка струйка, така че да се образува обилна пяна. При трите наливания вкусът е различен. Мароканската поговорка гласи: „Първата чаша чай е нежна като живота, втората е силна като любовта, третата е горчива като смъртта”. Отказът от всяка от трите порции се смята за обида.

В Тибет добавят към чая мляко, сол и масло от як. Бо ча е традиционен тибетски черен чай, който се смесва със солено масло от бик и след като кипне, се разбърква постоянно, или дори се разбива, докато придобие консистенция на супа.

Индия е един от най-големите производители и потребители на чай в света, въпреки че тук започват да пият чай чак след в средата на 19 в., под влияние на английските колонизатори. Най-известният местен чай е масала – черен чай, в който добавят канела, индийско орехче, карамфил, кардамон, черен пипер. Всеки регион на Индия си има собствена рецепта, но чаят е неизменен елемент и се продава почти на всяка улица.

В Аржентина е популярен билковият чай мате, който местните жители наричат напитка на боговете. Поднася се в малки глинени чаши или изсушени тикви „калебаса” и се пие със сламка. Не трябва да разбърквате чая със сламката, нито да благодарите за него – това се смята за оскърбление на домакините. Традиционно матето се сервира без захар.

Чаените традиции в Русия са неизменно свързани със самовара. По правило в самовар се запарва много силен чай, от който се сипва по малко в големи чаши, добавя се гореща вода на вкус и се поднася със сладкиши.

Традиционната китайска чаена церемония е изключително трудоемък процес. За ритуала са необходими малък чайник от специална глина, купа филтри, щипки, кърпа, цедка и „чаша за аромат”, която се ползва само за вдъхване на миризмата от силната горчива напитка, но не се пие от нея. Добрите улунски (oolong) чайове се запарват от 5 до 10 пъти.

В Тайланд пият ча йен – смес от цейлонски чай, захар, кондензирано мляко и подправки (анасон, фурми, портокалов цвят). Обичайно се пие с лед, във висока чаша.

Тайванският Bubble tea (чай с балончета) представлява студен чай (черен, зелен, жасминов или улунски) със сухо мляко и захарен сироп. Прочутите балончета се дължат на перлите тапиока – топчета, които се пият със сламка, заедно с чая.

В Япония, както и в Китай, имат сложна чаена церемония. Движенията на „чаения мастер” по време на церемонията напомнят на внимателно режисирана хореография. Ритуалът включва подготовката на дома и привеждането в ред на чаените прибори и самата церемония, за правилата на която има изписани книги. Детайлите се променят в зависимост от сезона, но основното е поднасяне на зелен чай с бонбони.

В Англия чаят се появява през 17 в., но емблематичната британска традиция за следобедно пиене на чай се гради почти 200 години. През 1840 г., Анна, седмата херцогиня на Бедфорд, поръчва на прислугата малка закуска около 4 следобед, която се състои от чай, дребни сладки и сандвичи. Примерът й вдъхновява висшето общество, а традицията по-късно се разпространява из цялата страна. Днес чаят е основен елемент от всекидневния живот на Великобритания.
В САЩ пият черен чай с лимон, като добавят лед и газирана вода.

В Близкия изток чаят се появяват през 15 в., но в Иран засаждат плантации с черен чай чак от началото на 20 в, когато става чаят национална напитка и започват да посрещат гости с него. Напитката се сервира на сребърен поднос, заедно с ярко жълт карамел, наречен набат. Чаят е силен и се пие, като между предните зъби се поставя бучка захар и течността се смуче през нея.


Чай с кардамон от Изтока
В 250 вода запарете 3 с.л. черен чай с парче лимонова и портокалова кора (с големината на палец). В още 250 г вода сложете 10 зелени семена кардамон – след като заври, намалете котлона и оставете на слаб огън 5 мин. Махнете от огъня и оставете още 10 мин. Отново кипнете отварата от кардамон, излейте чая и оставете за 3 мин. Поднесете с мляко и захар.

Чай с ананас по Мадридски
Отцедете плодовете от 1 консерва ананас и ги залейте с 8 с.л. ром. Оставете за 3–4 часа, докато ромът попие. Запарете в ? л вода 8 ч.л. черен чай за 3–4 мин. Прецедете и добавете захар. Сложете плодовете от ананас в 4 чаши, добавете кубчета лед и разлейте горещия чай.

за още любопитна информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X