Напишете дума/думи за търсене

Най-бързата и здравословна вечеря: стир фрай (+рецепта)

Продължаваме с поредицата за заети хора, които искат да се хранят здравословно и вкусно. Миналия път закусихме в офиса, а днес ще готвим вкусна вечеря за минути.

Нямате време да готвите вечеря?

Ами направете стир фрай.

Не сте успели да напазарувате?

Направете стир фрай.

Идват ви неочаквани гости?

Направете стир фрай.

Яде ви се нещо ароматно и полезно?

Направете стир фрай!

Тази техника ще направи живота ви песен. 

Дори само нея да усвоите в кухнята, никога няма да останете гладни. Стир фрай се приготвя в уок. Знаете, че идеята на уока е да се готви на висока температура и за много кратко време. Според повечето специалисти това е един от най-здравословните начини за приготвяне на храната. Важно е да имате предвид, че първо трябва да нагорещите уока и след това да добавите мазнината. Разбира се, тя е в минимално количество. Какво още ви е нужно да знаете?

Добрият стир фрай обикновено има три основни компонента: протеини, зеленчуци и сос.

Основни съставки за стир фрай:

1/2 кг месо - пиле, свинско, морски дарове, сирене тофу или друго на еднакви парченца

1 кг зеленчуци – всеки вид на еднакви парченца

1 с.л. аромати като чесън, шалот, джинджифил и други на ситно

2 с.л. пресни билки като босилек или кориандър на ситно

стир фрай сос – може да ползвате Хойсин сос или пък обикновен соев сос

за поръсване – ядки, семена, сусам и др.

-----

Стир фрай може да приготвите и без месо по същия начин:

1. Загрейте на средна температура уока и когато сте сигурни, че е силно нагорещен, добавете 2 с.л. мазнина.

2. Добавете ароматите като чесън и джинджифил и ги разбърквайте – нужна им е 1/2 мин.

3. Време е да пуснете в уока и месото. То само се запечатва за няколко мин от всички страни. Извадете всичко в чиния.

4. Сложете в уока зеленчуците, като започнете от тези, които имат нужда от най-дълга термична обработка - моркови, броколи и чушки. Гответе ги не повече от 1 мин. След това добавете останалите, които имат нужда от още по-малко време на огъня. Такива са лукът, зеленият боб, гъбите, тиквичките и т.н. Гответе още 1 мин.

5. Върнете месото и ароматите в уока, полейте със соса и разбъркайте с дървена лъжица. И за тази стъпка ви е нужда само 1 мин.

6. Изключете котлона и поръсете с пресни билки и/или ядки, и/или сусам, но може и без тях. Ястието вече е достатъчно ароматно, а те са по-скоро за красота и допълнителна свежест.

7. Сервирайте стир фрай самостоятелно, с ориз или пък с нудъли.

Направете си сами сос за стир фрай:

1 ч.ч. бульон

2 с.л. соев сос

1 с.л. захар

1 с.л. оризов оцет

Разбъркайте ги добре и ги съхранявайте в буркан в хладилника. Ако искате сосът ви да е по-гъст, добавете 1 ч.л. царевично нишесте.

Още няколко съвета за светкавичната азиатска вечеря:

Пригответе си всички съставки, преди да пуснете котлона. Това ястие наистина става изключително бързо и няма време да ви чака да белите лука и да киснете патладжаните.Нарежете всички съставки с еднаква големина – еднакво големи парчета месо, еднакво големи кубчета тиквичка и т.н.Ако правите голямо количество стир фрай – за повече от 4 човека, най-добре го направете на части, защото в уока не бива да е пренаселено. Резултатът няма да е добър. Пригответе ориза или нудълите, преди да започнете да готвите. За улеснение се снабдете с ориз в пакетчета – става бързо и не трябва да миете тенджери. Освен това е супервкусен и го има в много интересни разновидности.Бъркайте постоянно – ако може да движите уока по начина, по който го правят азиатците, ще е най-ефективно. Никога не пропускайте чесъна. Стир фрай без чесън не е никакъв стир фрай.Не допускайте да има много течност в уока. Ако случайно се образува, премахнете я с лъжица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X