Напишете дума/думи за търсене

Как хитро да проверим качеството на продуктите

Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно е качеството на продуктите, които слагаме на масата. От грамотния избор на храни зависи не само вкуса на ястията, но и здравето. Но понякога е наистина трудно да определим дали и до колко съответният продукт е пресен. За целта ви съветваме да потърсите новия брой на списание „Рецепти за здраве“, в което специалисти обясняват как да проверяваме продуктите, още докато пазаруваме, и как най-лесно да сме уверим в качеството на храната ни. Ето някои от техните съвети.

Рибата не бива да мирише на море

Може да ви прозвучи парадоксално, но прясната риба не бива да ви блъска в носа със силна морска миризма - по-скоро би следвало да доловите леко и приятно ухание на йод. Всеизвестно е правилото за очите - при прясната риба те са бистри, прозрачни и блестящи. А кожата е лъскава и еластична. Особено важно е да не купувате многократно замразявана и размразявана риба - в случая по-добре вземете шоково замразена, така ще сте сигурни в качеството. Ще познаете качествената замразена риба по тънкия скреж повърхността - рибите не бива да са залепнали една за друга в леден блок.

Месо без вдлъбнатини

Когато избирате прясно месо, не разчитайте само на свежия външен вид. Натиснете леко парчето с пръст - ако е качествено и прясно, образувалата се вдлъбнатина бързо ще се възстанови. Ако купувате месо във вакуумирана опаковка, в нея не бива да има кръв, слуз и друга течност, а самото парче трябва е равно и еластично. Необичайно розовият цвят на месото обикновено е знак, че животното е било инжектирано с вещества, които стимулират растежа. Прясното месо изглежда плътно, с леко влажна повърхност, а некачественото е мокро и лепкаво, отделящо мътен сок.

Залейте маслото с вряща вода

Доста често недобросъвестни производители ни продават маргарин вместо масло - освен че е по-евтин, той е и доста вреден продукт, който не бива да слагаме на масата. Ще познаете истинското масло по едно характерно качество: топи се бързо. Излейте върху малко парче масло вряща вода. Ако маслото е истинско, то моментално ще се разтопи. Ако е маргарин или смес, ще се разпадне на парченца. Имайте предвид, че в състава на натуралното масло има само два продукта - пълномаслено мляко и сметана. Ако купувате масло на килограм, обърнете внимание на цвета - не трябва да е нито твърде жълто, нито прекалено бяло, както и на консистенцията - доброто масло е твърдо, гладко, а при разрязване не се троши и не се разслоява. Неопакованото масло има срок на годност не повече от 10 - 15 дни.

Потърсете списание „Рецепти за здраве“, за да научите още как да разбирате, че пилешкото е пълно с хормони, дали е добавяна вода в прясното мляко, истински ли е медът, има ли растителни мазнини в кашкавала, пълни ли са с допълнителна захар захаросаните плодове, фалшиви ли са виното и шоколадът и още много други.

Веднъж месечно списание „Рецепти за здраве“ черпи ценен опит от топспециалисти по хранене, дава полезни съвети на всички, които искат да живеят здравословно, информира за най-новите и ефикасни диети, улеснява заетите хора с бързи и вкусни идеи и вдъхновява своите читатели с над 100 изпитани рецепти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X