Напишете дума/думи за търсене

6 начина да спрем да преяждаме

Защо бисквитите с шоколад имат такава власт над милиони хора по света? Защо колкото повече консумираме определени продукти, толкова повече ни се иска от тях? И къде се изпарява инстинктът за самосъхранение, който трябва да ни предпазва от преяждане?

Как развиваме неконтролируема лакомия

Според д-р Дейвид Кеслер мозъкът ни е програмиран така, че се съсредоточва само върху най-силните стимули. Един от тях е апетитната храна. Пристрастяването към храната се гради на три основни вкуса: мазно, захар и сол. Те активират в мозъка мрежа от нервни клетки, които едновременно задоволяват апетита, но и ни карат да искаме още и още мазно, сладко и солено. Освен че носят удоволствие, те облекчават болката, снемат стреса и успокояват. И така колкото повече мазни, сладки и солени храни хапваме, толкова повече се пристрастяваме към тях и преяждането се превръща в непреодолим навик.

В последните десетилетия световната хранителна индустрия в Европа и САЩ изкарва милиони от формулата „мазнини-захар-сол“, като превръща храната от средство за оцеляване и наслада в наркотик. Днес яденето стимулира не само вкуса, но и емоциите, усилващи удоволствието. В отговор на непрестанно множащите се изкушения организмът се адаптира, като изработва условен рефлекс на преяждането. Казано по-просто, развиваме неконтролируема лакомия. Мозъкът се препрограмира да търси постоянна хранителна стимулация. Преставаме да осъзнаваме реално колко ни е нужно, за да се нахраним и в буквалния смисъл зацикляме върху храната. Именно това води до епидемията от затлъстяване в западния свят.

Как да се избавим от навика да преяждаме

1. Бъдете особено внимателни към сладките солени и мазни продукти. Не разчитайте на тях да решат проблемите ви. Не си ги забранявайте напълно, но сериозно се ограничете в количеството. За тази цел проследете продължителността на удоволствието, което ви доставят:когато осъзнаете, че то е съвсем краткотрайно, ще спрете да се държите за тях като удавник за сламка.

2. Съставете си подробен списък на продуктите и ситуациите, които провокират лакомия. Избягвайте ги с всички възможни средства, докато контролът не се превърне в навик: не ги дръжте вкъщи, променяйте маршрута си, за да не минавате покрай магазина, откъдето обикновено ги купувате.

3. Направете още един списък – на полезните вкусни храни, от които може спокойно да хапвате: плодова салата, сладолед от извара или кисело мляко и т.н.

4. Представяйте си предварително как ще действате в ситуация на изкушение. Например, ще влезете в магазина и НЯМА да си купите шоколад. Това ще ви помогне да се справите в подобна реална ситуация.

5. Не се хранете инстинктивно – помислете дали продуктът пред вас е добър и дали ще ви зареди със сили и енергия.

6. Отнасяйте се осъзнато към рекламите – може да се насладите на един добре направен рекламен клип, но това не означава, че трябва да си купите съответния продукт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X