Напишете дума/думи за търсене

Храни и напитки, които помагат при преяждане

На глада очите са големи, затова често когато седнем на масата изяждаме много по-голямо количество от това, което е нужно на тялото ни. Особено опасни са празничните трапези, които са доста през есенно-зимния сезон - заради приятните разговори и въздействието на алкохола не забелязваме кога сме се заситили и претоварваме стомаха си. Така се появява подуване на корема, спазми, гадене и други неприятни симптоми. За щастие има продукти, които помагат да се справим с дискомфорта от преяждането и неутрализират вредата от тежката храна.

Кафе

Около час след обилно хранене се препоръчва чаша черно кафе. Тази напитка активира мускулатурата на стомашно-чревния тракт и ускорява преработването на храната. Освен това, кафето има отличен диуретичен ефект и помага на организма по-бързо да се пречисти от токсините. Пийте кафето бавно, на малки глътки и непременно топло. В никакъв случай не добавяйте сметана, мляко или захар - тези продукти само ще задълбочат неприятните симптоми.

Чай

Много видове чай са отлично средство за борба с преяждането. Най-добре е да се пият топли, без захар и мляко, за да не се засилва дискомфорта и тежестта в стомаха. Чаят Пу-ер стимулира процеса на храносмилане, извежда токсините от организма, възстановява дейността на черния дроб. Благодарение на пектина в състава му пречиства червата от шлаките. Този чай меко успокоява раздразнената лигавица на стомаха, засегната от изобилието от храна и алкохол. Зеленият чай не само ускорява храносмилането, но и възпрепятства отлагането на мазнини, което е особено важно при консумацията на мазна храна. Ментовият чай действа успокояващо на лигавицата на стомаха и отстранява гаденето, отпуска стомашната мускулатура, облекчава коликите и спазмите.

Плодове

Киселините, съдържащи се в плодовете, ускоряват процеса на храносмилане и неутрализират вредата от мазната храна. Най-ефективните помощници срещу преяждане са ябълките, сливите, кивито, ананасът, цитрусите. Препоръчва се да се консумират на следващия ден след преяждането, тъй като помагат за пречистване на тялото от токсините и другите вредни вещества.

Подправки

Подправките може да се използват не само в кулинарията, но и с лечебна цел, включително и за отстраняване на проблеми с храносмилането. Карамфилът помага при гадене, ако сте прекалили с количеството храна - можете просто да сдъвчете една пръчка. Препоръчват се също настойка от семена кориандър (2 ч.л. в 200 мл гореща вода, за около 1/2 час) или канела (1 пръчка, залята с 1 ч.ч. гореща вода, за около 1/2 час).

Джинджифил

Отдавна джинджифилът се използва в държавите от Изтока за подобряване на храносмилането и пречистване на организма. Можете да сдъвчете малко парче или да си сварите чай от корен от джинджифил - така ще се преборите бързо с неприятните симптоми от преяждането. Ако добавите малко мед и лимон, ефектът ще бъде още по-силен.

Ябълков оцет

Разбъркайте 1 ч.л. ябълков оцет в чаша топла вода и добавете малко мед. Тази напитка не само стимулира изработването на стомашен сок, но и облекчава гаденето, коликите и стомашните спазми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X