Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем хълцането

Хълцането е досадно, особено за този, който хълца. Трае минути, но може да продължи и много дълго, дори седмици. Случва се след обилен прием на течности, преяждане или ядене на лютиво.

Хълцането всъщност е повтарящи се съкращения на мускула на диафрагмата, които не се спират с усилие на волята. Свързано е с внезапно вдишване на голям обем въздух и затваряне на епиглотиса - капачката над ларинкса, която не позволява при гълтане хранителни частици да влязат в трахеята. При тези ритмични контракции на диафрагмата през гласните връзки излиза струя въздух с особен интензитет и се издава специфичен шум.

В опасните случаи хълцането е резултат от белодробна пневмония, езофагит, гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), панкреатични нарушения, алкохолизъм и хепатит. Може да се появи и след операция в коремната кухина. Тогава над черния дроб или купола на диафрагмата се формира абсцес.

Децата много хълцат. Има първолаци, които хълцат цял учебен час. Тогава урокът спира и целият клас начело с учителката дава съвети какво да се направи. Носят вода, карат ученика да ляга на чина и настъпва всеобща тревога. А той си хълца на пресекулки. Тогава викат директорът на училището, а той вика лекар.

Ако зрител в киносалон се разхълца в тъмното, може да се стигне до прекъсване на прожекцията и извеждането му навън от разпоредителката.

С възрастта обаче хълцането се разрежда и дори съвсем изчезва. Има хора, които са забравили кога за последно са хълцали.

Има различни способи за овладяване на спазъма. Някои го постигат за секунди.

Билки

Ефикасен е например топъл чай от лайка (Matricaria recutita - Тръбеста лайкучка). Тя има антиспазматично действие. Друга напитка, която носи облекчение, е от мента, дъбравник (Eupatorium perfoliatum), лют червен пипер и лимон. Тя се прави така: Вземат се по 1/2 ч.л. тинктура от мента и от дъбравник и с няколко щипки червен пипер и сока на четвърт лимон се разбъркват в чаша топла вода.

Има още 7 начина

за спиране на хълцането. Чрез тях се потиска или прекъсва нервният импулс, причиняващ цикъла на спазматичното хълцане.

- Поемете под езика 1 ч.л. захар и я оставете да се разтопи бавно. Може и да я погълнете още суха.

- Наведете се от кръста напред с чаша вода в ръка и отпийте откъм обратния ръб на чашата.

- Потъркайте с памуче горната част на устата по мястото, където се събират мекото и твърдото небце.

- Задръжте дъха си и преглътнете в момента, в който усетите да се задава поредният импулс да хлъцнете. Може да се наложи да направите така още два-три пъти, докато хълцането спре.

- Заврете уста в хартиен плик. Вдишайте и издишайте бързо и силно поне 10 пъти. Обхванете краищата на плика с ръце, тъй като е нужно той да прилепва добре до лицето и да няма пролуки за въздуха около устата ви.

- Смучете резен лимон, поръсен с лют пипер или потопен в ангостура битер. (Това е горчива настойка на спиртна основа от билки от рода Gentiana, придаваща й "сух" вкус.)

- Изпийте 1 ч.л. оцет.

- Ако дете почне да хълца, разтрийте го леко по гърба, докато му говорите да задържа дъха си и да не се киска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X