Напишете дума/думи за търсене

Пресечете хремата със сол

В сезона на гриповете, настинките и острите респираторни заболявания е добре да имате пред вид и някои алтернативни метода за лечение. Предлагаме ви ефективни рецепти на базата на сол, които бързо ще облекчат нежеланите симптоми. Особено ефективни са тези за лечение на хрема, която е едно доста досадно и бавно отшумяващо следствие от почти всяко респираторно заболяване.

Използване на солта при заболявания на дихателните органи

– За укрепване на здравето на деца, склонни към чести простуди: вода – 500 мл, спирт или водка – 3 суп. лъжици, морска сол – 1 ч. лъжичка с връх, йод – 3 – 5 капки. Всичко се смесва. Веднъж дневно, сутрин, детето се обтрива с кърпа, напоена в този разтвор. Вечерта задължително се измива във вана или под душа.

Промиване на носната кухина със солни разтвори

Промиването на носа със солена вода е много добър начин за премахване на секрета и за освобождаване на дишането. Има много варианти за промиване на носа. Нека разгледаме един от най-лесните. Солената вода се взема с шепа, от нея бавно се смърка и се излива обратно през носа или устата. С профилактична цел е полезно носът да се промива всеки ден сутрин и вечер. За еднократна промивка са достатъчни 100 – 150 мл вода с 1/4 ч. лъжичка сол.

Кога промивката е абсолютно противопоказана? В никакъв случай водната процедура с промиване на носа не бива да се прилага, ако имате: оток, който е невъзможно да се отстрани; перфорация на тъпанчето; туморни образувания в носната кухина от доброкачествено или злокачествено естество, склонност към кървене от носа; отит или възможност той да се развие; силно изкривяване на носната преграда или други пречки за проникването на разтвора; алергия към някоя от съставките на разтвора.

Грип

– При лечението на бременна, заболяла от грип, е желателно консумацията на сол да се ограничи.

– При лечението на грип и на почти всички заболявания на дихателните органи изключително полезно е да се консумира зелева чорба.

– При грипозна хрема е полезно да се ползват солните разтвори за промиване на носа, продавани в аптеките – квикс и салин.

– Ако грипът е започнал, обелете една малка глава лук, настържете я на ренде, смесете я 1:1 със сол и я прехвърлете върху бинт. Поставете компреса за 10 минути върху ноздрите отвън. Повтаряйте процедурата три дни. Предварително смазвайте ноздрите отвън с растително масло.

– При първите симптоми на грип спрете да консумирате каквато и да било храна и си направете следния лечебен разтвор. На 1,5 л преварена вода прибавете 1 суп. лъжица едра сол, сока от един лимон и 1 г аскорбинова киселина (от аптеките). Изпийте го в продължение на час и половина, като вземете лекарството вечерта. На другата сутрин ще се събудите здрави. След като температурата ви се нормализира и се почувствате по-добре, може да започнете да правите нагревки – топли (до 50°С) на краката и ръцете солни вани със синап, солен вълнен пуловер на голо, за да се стимулират рефлекторните зони на гърба, гърдите и китките.

Промиването на носа със солена вода е много добър начин за премахване на секрета и за освобождаване на дишането
Промиването на носа със солена вода е много добър начин за премахване на секрета и за освобождаване на дишането

– 50 г слънчогледово масло – за сангвиниците и холериците, или сусамено (зехтин) – за меланхолиците и флегматиците, се вари 40 минути на водна баня, след това се прибавят 2 суп. лъжици ситно нарязан лук, 3 счукани скилидки чесън и 1 ч. лъжичка морска сол, смляна на прах. Сместа се оставя да се запари два часа, като от време на време се разклаща, а накрая се филтрира. С тази смес се намазва лигавицата на носа (ако от него тече секрет) или затоплена се ближе от чаена лъжичка, ако проблемите са в гърлото.

– Ако ви безпокоят грип, хрема, синузит, фронтит, придружавани от главоболие, преди лягане си направете превръзка със сол околовръст челото и тила.

На другата сутрин хремата и безпокойството от главоболието ще са минали. Такава превръзка е добре да се поставя при високо кръвно, воднянка или тумори. В случая соленият разтвор трябва да бъде не повече от 8%. Ако при грип инфекцията е слязла в гърлото и бронхите, трябва да си направите превръзка на шията с 3 – 4 пласта мек тънък плат, а на гърба – 2 пласта влажен и 2 пласта сух плат за през цялата нощ. Успоредно с това устната кухина и носът се препоръчва да се промиват няколко пъти дневно със солен разтвор, но с по-малка концентрация: 1 чаена лъжичка сол на 250 мл вода. При склероза на съдовете в главния мозък е строго противопоказано да се прави превръзка.

– При хрема и грип вземете в шепата си прясно изцеден лимонов сок, смъркайте и го издухвайте няколко пъти. След няколко минути разтворете в 100 мл топла вода 1/3 ч. лъжичка готварска сол, потопете в разтвора памучен тампон и го поставете в ноздрите, като ги редувате – солта премахва отока на носната лигавица.

При първите симптоми на грип разтворете сол и сока от един лимон в преварена вода
При първите симптоми на грип разтворете сол и сока от един лимон в преварена вода
– При заболяване от грип се извършват редовни хигиенни процедури за носа – два пъти дневно се правят промивки със слабо солена вода. Процедурата помага за премахването на микробите, които проникват в носната кухина заедно с въздуха.

– В кофа гореща вода разтворете 350 г сол, добавете 180 г сух синап и потопете краката, докато почувствате парене и ходилата и прасците ви се зачервят.

– Почистете глава чесън и разрежете всяка скилидка на половинки по дължината. 350 г от тези скилидки залейте с 1 л саламура от кисели краставички и оставете да престои 2 седмици в плътно затворен съд. За пряка употреба част от краставично-чесновата саламура се отлива в малко шише, за да не изветрява лековитият разтвор. Доза: за деца – по 0,5 – 1 суп. лъжица 3 пъти дневно след хранене, а самият чесън се използва като добавка към сирене, извара, хляб с масло. Доза за възрастни – ? чаша. За съвсем малки деца се разрежда с вода 1:5.

– 0,5 кг семена от овес се варят 1 час на тих огън в 2 л слабо солена вода, след което се прецеждат. На ден се изпиват поне 2 чаши от топлата отвара. Освен това през деня се пие 0,4 л слабо солено кисело мляко, а на всеки 100 г от него се прибавят по 3 – 4 скилидки чесън.

– Налейте в тенджера бутилка водка и прибавете толкова йодирана сол, колкото да не може повече да се разтваря във водката. Нагрейте сместа и натопете в нея дебел вълнен пуловер, който трябва да облечете на голо. Отгоре облечете още един, а върху него и яке. Алкохолът лесно прониква в тялото и след половин час вече ще издишате алкохолни пари от белите дробове. Водката ще е проникнала и в кръвта и затова ще почувствате леко опиянение. Рядка комбинация на приятното с полезното! След 5 часа свалете всички дрехи, вземете вана и поспете. Температурата ви ще се нормализира и ще се почувствате напълно здрави. Алкохолът ще е изпълнил ролята на каручка, ще е доставил солта в кръвното русло и органите, а тя ще е свършила лековитата си работа. След процедурата е полезно да си направите очистителна клизма. За целта трябва да използвате леко подсолена вода, до концентрацията на морска вода. Тя не прониква в организма, а напротив, изтегля от него (в случая – от червата) всичката слуз. Ако ползвате за лечение и профилактика на който и да е грип това средство, ще останете изненадани от резултата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X