Напишете дума/думи за търсене

Противогрипните съвети на д-р Масларски

През зимата неминуемо стигаме до темата за грипа. Но колкото и да сме говорили и чели, пак има въпроси, които бихме искали да отправим към специалист. Затова ние го правим от ваше име. Обърнахме се към д-р Пламен Масларски - педиатър в „City Clinic”.

Обикновено повечето неразположения през зимния период ние наричаме грип, а те всъщност не са. Как да различаваме обикновената настинка от грип? „Грипът е конкретно заболяване, което се причинява от конкретен вирус – категоричен е д-р Масларски - Става дума за силнозаразна инфекция, която се предава по въздушно-капков път”.

В България по данни на санитарните служби, обичайно грипните епидемии са през януари и февруари. Специалистът подчертава, че вече е късно за ваксини, защото сме в разгара на този период.

Когато се разболеят обаче, повечето от нас не се обръщат веднага към лекар. Д-р Масларски ни съветва: „Задължително човек трябва да си остане вкъщи - за да се възстанови, но и за да не заразява околните. И в никакъв случай да не се предприема самолечение с антибиотици”. Педиатърът препоръчва да се започне симптоматична терапия – с антипиретици (противовъзпалителни и антитемпературни медикаменти), витамини, топли течности и хранителен режим. Ако се почувстваме по-добре, няма нужда да приемаме по-сериозни медикаменти.

Внимание! Рискови групи

Повечето от нас могат да си позволят да прекарат два-три дни на такъв възстановителен режим и ако симптомите отшумят, дори да си спестят посещението при лекаря (освен за болничен). Но винаги трябва да имаме едно наум, когато се разболее някой от рискова група - възрастни хора или страдащите от хронични заболявания. Те трябва веднага да се обърнат към специалист. Д-р Масларски подчертава: „Това важи задължително и за децата до пет годишна възраст, защото при тях усложненията са по-чести”.

Но дори и да сме млади и без хронични заболявания, не е добре да поставяме на изпитание организма си прекалено дълго време. „Има мълниеносни форми на грип с много бързи усложнения като пневмония или менингит – обяснява педиатърът - Ако пациентът се почувства много зле или състоянието продължи повече от един-два дни без подобрение, е добре да се обърне към лекар”.

Със или без антибиотици

Въпросът кога е редно да се предпишат антибиотици вълнува всички нас. Д-р Масларски разяснява: „Антибиотикът не действа на грипния вирус по никакъв начин, но той може да бъде превенция срещу най-тежките усложнения. По принцип е добре предварително да се пуснат серологични изследвания за доказване на грипния вирус, пълна кръвна картина и маркери за възпалителен процес. Но ако има видими данни за усложнения, е разумно да се започне веднага антибиотично лечение”.

Ако обаче имате съмнения в рецептата от лекаря, потърсете второ мнение или поискайте изследвания.

------
Три въпроса от ваше име

Вярно ли е, че „Цитросепт” е вредно да се приема заедно с други медикаменти?

По-скоро може да намали действието ми, защото съдържа един алдехид, който пречи на усвояването на някои важни медикаменти.

Може ли цяла зима да пием имуностимулиращи препарати като коластра, сребърна вода или клеева тинктура?

Да. При прекалено дългият прием обаче, но говорим за доста месеци подред, те могат да компрометират нормалната бактериална флора. Затова е добре горе-долу на 20-30 дни да се направи почивка от около 10. Но през тези рискови зимни месеци може да се пият и по-продължителен период.

Детето ми има хрема, която вече продължава месеци наред. Какви капки да му давам?

Капките не се препоръчват за дълъг период. При продължителната хрема е задължително да се консултирате с отоларинголог (специалист уши-нос-гърло). Особено при децата тя може да е знак за алергичен ринит, синузит или дори чужди тела в носната кухина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X