Напишете дума/думи за търсене

Пресечете хремата със сол

– През първите три-пет дни от лечението на грипа правете всеки ден клизма с топла, слабо солена вода. Може да свалите температурата, като правите студени солени компреси, които трябва да поставяте по няколко пъти на ден. За целта едно голямо квадратно парче плат се намокря в студена 10% солена вода, увиват се тялото и краката на болния и отгоре той се завива с одеяло. Този компрес се препоръчва да се държи около час, а след като се свали, тялото се избърсва с гъба с топла вода.

Хрема

– Аквамарис (готов препарат) са капки, които успешно помагат в борбата с простудата и хремата. Те са много подходящи за профилактика и може да се прилагат при деца на всякаква възраст. Капките аквамарис възстановяват лигавицата на носа и повишават местния имунитет, а освен това улесняват борбата на организма с вирусите. Капките аквамарис се произвеждат с вода от Адриатическо море. Някои родители смятат, че капките са прекомерно скъпи, и предпочитат просто да промиват носа на детето си със солен или купен от аптеката физиологичен разтвор. Можем да си го направим сами. За целта 1 ч. лъжичка сол се разтваря в 1 литър топла преварена вода.

– При заболявания на горните дихателни пътища за по-лесно отхрачване на натрупания секрет се препоръчва на гладно да се изпива чаша топла вода с 1/2 ч. лъжичка сода за хляб и щипка сол.

– При хрема разтворете в 1/2 чаша топла вода 1/2 ч. лъжичка морска или готварска сол, напоете с разтвора 2 тампона и ги поставете в двете ноздри. Солта намалява набъбването на носната лигавица.

– При хрема е добре човек да се затопли в баня или вана, да натрие кръста си с настъргана ряпа, смесена със същото количество настърган хрян, малко мед и готварска сол.

– При простудна хрема много помага краката да се потопят до коленете в топла солена вода. След това се изпиват 2 чаши чай с мента и сладко от малини, ляга се в леглото с топла, желателно вълнена шапка или вълнен шал на главата.

– При алергичен ринит се препоръчва носът да се промива с морска вода, която в домашни условия може да се замени със следната смес: в чаша топла преварена вода добавете 1 ч. лъжичка сол и 5 – 7 капки йод. Всичко се разбърква добре. Разтворът се влива през носа, а се излива през устата. Промиването на носоглътката е ефикасно и при простуда.

– Почистване на носната кухина и придатъчните носни пазви: с разтвор на готварска сол (2 ч. лъжички на чаша топла вода), разтвор на морска сол (2 ч. лъжички на чаша топла вода), разтвор на сода за хляб (1 ч. лъжичка на чаша топла вода), всякаква минерална вода (най-добре – солена), и дори просто топла преварена вода от водопровода. Препоръчва се промивките да се правят 2 пъти на ден.

– След промиването на носните канали трябва да се направи съгреваеща процедура. Шепа сол се нагрява в тиган до около 60°С, прибавя се половин глава нарязан или пресован чесън. Сместа се прехвърля в платнена торбичка и веднага се поставя върху местата на носните пазви. Торбичката със сол се държи, докато изстине. След нагряването кожата трябва да се намаже с мазен крем. Процедурата се прави веднъж дневно, най-добре преди лягане.

– За лечение на хрема платнената торбичка с гореща сол може да се постави върху чупката на носа между веждите.

– Носът може да се промива със солен разтвор. Ако комбинираме соления разтвор с отвара от лайка, това ще има добър противовъзпалителен и антисептичен ефект. Същият вариант на промиване помага и при синузит.

– При хронична хрема ще ви помогне суха вана за краката със сол. За да я приготвите, разбъркайте нагрята в тигана сол с ленено семе и я прехвърлете в леген. Обуйте чорапи от естествена материя и потопете краката в легена. Процедурата се провежда, докато солта изстине. Само внимавайте: при висока телесна температура всички съгреваещи процедури са противопоказани и може да са опасни.

– При силна хрема и запушен нос се препоръчва с пипета да капете в носа си вода с морска сол.

– За промиване на носа при хрема е полезно да ползвате следната смес: разтворете в чаша вода 0,5 ч. лъжичка морска сол, 0,5 ч. лъжичка сода и 1 – 2 капки йод. Носът ви ще се отпуши, хремата ще спре и вие ще можете да дишате свободно.

Из „Чудодейната сила на солта”

Книгата може да купите тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X