Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява мъжкият грип?

Вероятно сте се надсмивали над любимия, че хленчи от съвсем леко завишена температура (37,3) и хрема. Оказва се, че мъжете наистина понасят по-тежко симптомите на грипа и това има своето научно обяснение – канадски лекари са открили специфичен „мъжки” грип.

Хрема и други кошмари

Уморили сте се да слушате мъжки оплакания, тъй като смятате, че са преувеличени? Според изследване, проведено от канадския лекар Кайл Сю, мъжете наистина понасят грипа по-тежко от жените. Доказано е, че възрастните мъже са подложени на по-висок риск от хоспитализация и имат по-високи показатели за смъртност при грип от жените.

Грешка на еволюцията или прогрес?

Доктор Сю обяснява, че мъжете са по-предразположени към усложнения при множество заболявания. Последните данни сочат, че мъжете страдат по-често от респираторни заболявания от жените, тъй като имат по-слаба имунна система. Според една от хипотезите, тази особеност на мъжката имунна система може да е възникнала в резултат от еволюцията. Докато е в режим на спокойствие по време на грипа, мъжкият организъм се запасява с енергия за други, по-важни биологични процеси, като например размножаването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X