Напишете дума/думи за търсене

Идеи за светкавично приготвена вечеря

Всеки вече бърза. Дори тези, които не работят на пълен работен ден, дори те имат сума ангажименти и все са на педал. В същото време необходимостта от прясна и домашно приготвена храна също става осезаема в повечето семейства. Как да съчетаем нуждата от качествена домашна храна с липсата на време? Предлагаме ви няколко идеи за светкавично приготвена вечеря и очакваме на нашата страница във Facebook да споделите и личните си открития и кулинарен инструментариум в стил „бързи, смели, апетитни и сръчни“.

Супите са чудесен вариант. Изобщо не е нужно да белите и да стържете зеленчуци по един час, нито да чакате някакво месо да ври. Тайната е винаги да имате във фризера по 1-2 пакета замразени зеленчуци. Ако пък сте запазили и някой стерилизиран буркан с костен бульон, може да се каже, че вашата вечеря ще е супервечеря – приготвена за 10 минути и страшно полезна за здравето на цялото семейство. Нужно е само бульонът да заври, зеленчуците да се задушат, да подправите по ваш вкус и готово! Ако имате още 2 минути, може да пасирате, да добавите мляко и масло и да препечете филийки хляб. Сложете ги върху всяка порция, начупени на парченца, лъжица сметана или кисело мляко и имате фантастична вечеря!

Пастата е другият верен воин на бързото готвене. Имате десетки варианти за нея. Дори само да я залеете със зехтин и чесън, може да се получи ужасно вкусно. Няма нужда да варите дълго сосове. Ето няколко варианта за добавки без готвене към сварената паста:

консерва риба, чесън, лимон и средиземноморски подправки

колбасче, нарязано на ситно, сушени домати, подправки

чесън, течна сметана, пармезан

консерва грах и лъжица чеснова майонеза

разбито яйце и синьо сирене

песто и пармезан

пушена риба, лимон и пармезан

глава червен лук на ситно, чери доматки, листенца босилек, моцарела

Не само че ще бъде бързо, но и няма да миете много съдове, защото тези добавки отиват директно в сварената и изцедена от водата паста. Един трик на италианските баби е добавянето на 1-2 парченца аншоа в пастата, независимо дали я правите със сос или с бързи добавки. Аншоата ще осоли приятно и ще придаде средиземноморски привкус. Ако нямате аншоа, успешно може да замените с 1-2 рибоци „Перла“, нарязани на много ситно.

Опитайте и да съчетаете пастата със салатата. Сварете паста и сервирайте заедно със зелена салата или рукола, цели маслини, няколко рибки от консерва и настъргано сирене. Хем ще ви бъде бързо, хем леко, а и доста вкусно, ако му направите дресинг с чесън, лимон и зехтин.
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X