Напишете дума/думи за търсене

Идеи за светкавично приготвена вечеря

Всеки вече бърза. Дори тези, които не работят на пълен работен ден, дори те имат сума ангажименти и все са на педал. В същото време необходимостта от прясна и домашно приготвена храна също става осезаема в повечето семейства. Как да съчетаем нуждата от качествена домашна храна с липсата на време? Предлагаме ви няколко идеи за светкавично приготвена вечеря и очакваме на нашата страница във Facebook да споделите и личните си открития и кулинарен инструментариум в стил „бързи, смели, апетитни и сръчни“.

Супите са чудесен вариант. Изобщо не е нужно да белите и да стържете зеленчуци по един час, нито да чакате някакво месо да ври. Тайната е винаги да имате във фризера по 1-2 пакета замразени зеленчуци. Ако пък сте запазили и някой стерилизиран буркан с костен бульон, може да се каже, че вашата вечеря ще е супервечеря – приготвена за 10 минути и страшно полезна за здравето на цялото семейство. Нужно е само бульонът да заври, зеленчуците да се задушат, да подправите по ваш вкус и готово! Ако имате още 2 минути, може да пасирате, да добавите мляко и масло и да препечете филийки хляб. Сложете ги върху всяка порция, начупени на парченца, лъжица сметана или кисело мляко и имате фантастична вечеря!

Пастата е другият верен воин на бързото готвене. Имате десетки варианти за нея. Дори само да я залеете със зехтин и чесън, може да се получи ужасно вкусно. Няма нужда да варите дълго сосове. Ето няколко варианта за добавки без готвене към сварената паста:

консерва риба, чесън, лимон и средиземноморски подправки

колбасче, нарязано на ситно, сушени домати, подправки

чесън, течна сметана, пармезан

консерва грах и лъжица чеснова майонеза

разбито яйце и синьо сирене

песто и пармезан

пушена риба, лимон и пармезан

глава червен лук на ситно, чери доматки, листенца босилек, моцарела

Не само че ще бъде бързо, но и няма да миете много съдове, защото тези добавки отиват директно в сварената и изцедена от водата паста. Един трик на италианските баби е добавянето на 1-2 парченца аншоа в пастата, независимо дали я правите със сос или с бързи добавки. Аншоата ще осоли приятно и ще придаде средиземноморски привкус. Ако нямате аншоа, успешно може да замените с 1-2 рибоци „Перла“, нарязани на много ситно.

Опитайте и да съчетаете пастата със салатата. Сварете паста и сервирайте заедно със зелена салата или рукола, цели маслини, няколко рибки от консерва и настъргано сирене. Хем ще ви бъде бързо, хем леко, а и доста вкусно, ако му направите дресинг с чесън, лимон и зехтин.

Пицата обикновено иска време, особено ако не е замразена. Има обаче един начин, в който ще се влюбите, а децата ви направо ще откачат от кеф! Защото с този метод може да им приготвяте пица всяка седмица – ще ви коства 5 минути! Купете си арабски питки – от тези, в които завиват дюнерите. Може да ги намерите по пазарите, в големи хипермаркети, а някои дюнерджийници също ги предлагат. Тези хлебчета са тънки и вкусни. Замразете ги във фризера. Когато искате бърза вечеря, извадете няколко питки (няма дори нужда да се размразяват предварително), сложете ги в тава или директно на решетката във фурната, намажете с кетчуп или лютеница, поръсете с каквото ви се намира в хладилника – бекон, кашкавал, гъби, и наръсете с риган. Изпичат се много бързо – ако фурната е предварително загрята, може да им отнеме 2-3 минути. Вкусно, просто, евтино и до голяма степен домашно.

За да имате разкошни картофки за вечеря, няма нужда да белите и режете един час. Измийте хубаво килограм картофи, разрежете всеки на две (най-добре по дължина, за да се запече максимално голяма „площ“ от картофа) и ги наредете в тава, поръсена със зехтин, сол и чесън или подправка по избор. Печете в силно загрята фурна 20 минути. Суперпроста рецепта, но ви уверяваме, че ще си оближете пръстите!

Купете си от ориза, който се приготвя в пакетчета. Сварявате вода, пускате пакетчето и докато се вари, смесвате по една малка консерва грах с една малка консерва царевица, нарязвате бекон на кубчета, кисели краставички на дребно, подправяте ги с лют червен пипер и когато оризът в пакетче е готов, ги смесвате. Обилно ги полейте със зехтин и ако имате пармезан, настържете щедро. Вечерята ви е готова почти без усилие!

Направете си готов качамак за 10 минути и го сервирайте с каквото имате в хладилника. Страхотно би се получило, ако сотирате глава червен лук с пушен червен пипер, добавите към нея бекон или пилешко и няколко гъби или броколи. Ако искате да е по-хранително, настържете кашкавал или натрошете сирене. Няколко капки зехтин за финал ще направят вечерята да изглежда направо царска!

Кърито също е верен другар на всички заети домакинства. Принципът на приготвяне е следният: сотират се чесън, джинджифил и люта чушка заедно с подправките или най-добре с 2 с.л. къри паста (ще откриете в големите супермаркети) и се добавят за по няколко минути зеленчуци и/или месо. Накрая може да се залее с кокосово мляко или просто да се сервира с хлебчета или с ориз. За подробни напътствия и рецепти на къри вижте тук.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X