Напишете дума/думи за търсене

Смути диета

Смутито представлява нещо средно между сок и пюре. Приготвя се от плодове, зеленчуци или зеленилки плюс допълнителни съставки. Според диетолозите смутитата са здравословни заради високото си съдържание на полезни витамини, микроелементи и фибри. Още един плюс е, че спомагат за възстановяване на водно-солевия баланс и подобряват дейността на стомашно-чревния тракт. И се приготвят бързо и лесно.

Смути диетата се смята за един от най-добрите методи за детоксикация на организма. Спомага за зареждане с енергия и сваляне на излишните килограми, без да изпитвате глад. Консистенцията във вид на пюре позволява бързо насищане с малки количества – за целта не пийте смутито със сламка, а го яжте бавно с лъжица като супа или каша. Има два основни варианта на смути диетата, от които може да изберете най-подходящия за себе си: строг и щадящ.

Строга смути диета

При този вариант в менюто присъстват само смутита – всички твърди продукти са изключени. На ден може да консумирате максимално 3 литра коктейли. Строгият вариант е нискокалоричен, но небалансиран, затова не бива да го спазвате повече от 3-4 дни. Ако в продължение на седмица или по-дълго останете само на коктейли, свалените килограми ще се върнат и е възможно да натрупате нови. Причината е, че лишавате тялото си от ценни протеини, а те са основата за всички хормони и ензими, които влияят на скоростта на метаболизма. Затова спазвайте указаните срокове.

Щадяща смути диета

При щадящия вариант е разрешено да се приема и друга храна, като менюто трябва да е нискокалорично и балансирано. Заедно с коктейлите може да хапвате мляко, киселомлечни продукти, нетлъсто месо, риба, ориз, елда (към ястията се добавя минимално количество сол). На този режим може да останете няколко седмици.

Как да приготвяте смути

При приготвянето на пълноценни смутита се включват не само плодове и зеленчуци, но и основа във вид на кисело или прясно мляко (може да се ползват соево и кокосово), вода. При по-киселите плодове и зеленчуци е допустимо да се добави подсладител, но само във вид на мед. Гроздето, бананите, прасковите, динята съдържат бързи въглехидрати, затова ако искате да отслабнете, изключете ги от съставките на коктейла или ползвайте малки количества. Най-важното условие е смутито да съдържа балансирано количество фибри, микроелементи и витамини. Вземете предвид здравословното си състояние. Например ако е нарушен въглехидратният обмен, приготвяйте коктейла само от зеленчуци – те съдържат малко въглехидрати и много фибри.

За още диети, вкусни предложения, практични съветии и срещи със специалисти по здравословно хранене търсете списание ""Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X