Напишете дума/думи за търсене

Скритите капани в полезните храни

Любовта към здравословното хранене ни прави все по-внимателни към съдържанието на чинията ни. Често обаче не си даваме сметка, че робуваме на стереотипи, наложени от рекламите. Предлагаме ви списък с някои от най-известните продукти и ястия, които под етикета „полезни”, може да ни навредят.

Сушени плодове

Обикновено ни ги препоръчват като здравословна междинна закуска. Имайте предвид обаче, че ползата не е същата, както от пресните плодове. Причината е, че за да изглеждат по-апетитно и да имат по-дълга трайност сушените плодове, производителите добавят към тях химикали и захар. Например, в 1 ч.ч. пресни боровинки има 4 г захар, а в 1 ч.ч. сушени боровинки - 70 г захар. ? ч.ч. стафиди може да съдържа 4 пъти повече калории от ? ч.ч. прясно грозде. Освен това, често производителите добавят в сушените плодове серен диоксид и акриламид, които, както показват изследванията, може да предизвикат стомашни болки и пристъпи на астма. Алтернативата са пресни плодове или изсушени самостоятелно.

Пиле на грил

Пилешките гърди са диетична храна, но пилето на грил едва ли може да се причисли към полезните ястия. На първо място, препечената кожа съдържа много мазнини. А често преди да изпекат пилето, натриват месото с подправки, които съдържат натрий и захар. Ако готвите пилето вкъщи, предварително махнете кожата и използвайте марината с билки.

Протеинови блокчета

Протеиновите барчета се рекламират като вкусна, удобна и здравословна закуска, но не вярвайте безрезервно на рекламите. Понякога по количества на калориите едно протеиново блокче може да се сравни с пълноценен обяд. Освен това, четете внимателно етикета - ако половината от съставките са изкуствени и има много консерванти, със сигурност закуската ви няма да е полезна. По-добър вариант са самостоятелно приготвените блокчета от овесени ядки и бадеми или орехи.

Смути

Повечето смутита, които се предлагат в кафенетата и ресторантите, съдържат между 300 и 500 ккал и между 18 и 50 г захар. Тоест, докато си мислим, че приемаме полезна напитка, пийваме много захар в комбинация с празни калории. Затова приготвяйте смутитата самостоятелно - 1 - 2 плода, вода вместо мляко, натурално вместо плодово кисело мляко. Ако напитката ви се струва недостатъчно сладка, добавете малко мед, но в никакъв случай захар.

Салата

И в това безобидно на пръв поглед ястие има капан за хората, които искат да отслабнат или да се хранят здравословно. Защото наред със зеленчуците, в състава на салатата често присъстват сирене, бекон, ядки, крутони, мазни сосове. Така че, ако не приготвяте сами салатата си, внимавайте за калоричните компоненти.

Супа

И тук става дума за супите, приготвени в заведенията за хранене. Без да е споменато в менюто, много често към супата добавят царевично нишесте, за да се сгъсти, както и подправки от типа на натриев глутамат за по-плътен и наситен вкус. Когато приготвяте месни супи вкъщи, имайте предвид, че според кулинарните експерти първият бульон, в който се вари месото, трябва да се изхвърли.

Суши

В повечето суши ресторанти прибавят захар към ориза, за да стане по-лепкав и да не се разпадат рулцата. Добавете и другите съставки, характерни за това ястие - сирене „филаделфия”, майонеза, хрупкава панировка, солен соев сос - и ще установите, че не е толкова полезно, колкото си мислим. Алтернативата е да поръчвате сашими или суши с минимално количество съставки, за предпочитане само такива, които са ви познати. И не прекалявайте с количеството - оризът е доста калоричен.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X