Напишете дума/думи за търсене

Храни и напитки, с които да залъжем глада

Понякога ни обземат кризи на глад и колкото и да сме дисциплинирани, се отдаваме на порива и похапваме по нещо вредно или нещо сладко. Разбира се, няма нищо лошо човек да се отпусне от време на време, но не бива да му отпуска съвсем края. Предлагаме ви няколко храни, с които да залъжете глада.

Чаша вода

Това не е храна и със сигурност няма да замести ядене, но винаги при пристъп на глад диетолозите препоръчват да изпиете една или две чаши хладка вода. Преди всичко защото в много случаи хората си мислят, че изпитват глад, а всъщност са просто жадни. А от друга страна – две чаши вода ще запълнят стомаха и дори и след това да хапнете нещо, то няма да е същото количество, каквото би било без приетата течност. Имайте предвид обаче водата да не е прекалено студена, защото може да си причините термичен шок.

Магданоз

Забравете, че магданозът е допълнение към салата или ястие и го направете основна съставка на поне едно хранене за деня. Може да се приготви на салата или на смути, заедно с копър и по желание авокадо, банан или праскова. Освен че съдържа изключително полезни витамини и минерали, той потиска чувството на глад за няколко часа напред.

Сурови бадеми

Ядките винаги са добър вариант при пристъп на глад, стига да не са печени и най-вече осолени. Бадемите са идеалното решение за тези, които често огладняват неочаквано, защото могат да се носят дори в миниатюрна дамска чанта, удобни са да се ядат навсякъде и не цапат.

Те засищат доста, така че една шепа бадеми ви е напълно достатъчна. Отрицателното е единствено, ако прекалите с количеството, защото ще си набавите доста калории, както и че някои хора твърдят, че дразнят стомаха им. За тях се препоръчва бадемите да се накисват в хладка вода предварително и след това да се консумират обелени.

Кокосово мляко

Когато много ви се дояде нещо сладко, заложете на чаша кокосово мляко. То защита бързо, приятно е на вкус и освен това набавя на организма редица полезни витамини и минерали – фосфор, магнезий, калий, рибофлавин. А и е богато на фибри и стимулира храносмилателната система.

Моркови

Понякога несъзнателно имаме нужда да похапваме, когато гледаме телевизия или сме на разходка в парка. Но вместо пуканки или семки, нека заложим на нещо здравословно и нискокалорично – например моркови. Достатъчно е да ги измиете и обелите сутрин и да ги носите в малка кутийка или в пликче в чантата си и така при желание, лесно да са ви под ръка. Морковите са идеални за този тип пристъпи на глад, защото се дъвчат бавно, приятни са на вкус и от тях изобщо не се пълнее.

Яйце

Вечерните пристъпи за нещо сладко са най-рискови по отношение на отслабването, затова трябва да си изградите навика, ако прегладнеете много, да не залагате на захарни продукти, а на нещо по-полезно. Много подходящо е в такъв момент да изядете едно варено яйце. То наистина ще ви създаде усещане за ситост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X