Напишете дума/думи за търсене

Избягвайте тези безумни диети

Още от зората на историята човек се тревожи какво яде. Храните идват и си отиват, но диетите остават онова, което най-много занимава ума и на древните египтяни, и на съвременния човек.

Пиели са се и се пият отвратителни коктейли, извършват се странни ритуали на миене и къпане, гладува се до изнемога и се следват препоръките на съмнителни експерти. В името на диетите човек е правил какви ли не чудатости само и само да се поддържа във форма.

В. "Дейли телеграф" прегледа старите си броеве за 160 години назад и подбра 14-те най-смахнати съвети за здравословно хранене с цел сваляне на килограми.

През 1974 г. той пише: "Около 1/3 от населението на Великобритания е с наднормено тегло, но все пак се намират по 79 млн. лири годишно само за телевизионни реклами на храни. Ядем ужасно много хляб, масло и захар, а между храненията се тъпчем със сладкиши. Шоколад и сладолед са синоними на наслада. Не минава и вечер без пуканки."

Написаното е вярно и сега.

Ето подборката на вестника от исторически най-странните диетични съвети:

1. Оцет и вода

Препоръчван от поета лорд Байрон през 1820 г., този неприятен метод изисква тялото да се накисва за цял ден в оцет и вода. Страничните ефекти от него включват повръщане и диария, но само те причиняват загуба на тегло. Нищо друго.

2. Пушене

През 1925 г. започва рекламна кампания на цигарената марка "Лъки страйк", в която слоганът е "Вземи си цигара, не бонбон". Тук идеята е, че при пушене никотинът потиска апетита. И досега мнозина са убедени в това, но то не е вярно.

3. Грейпфрут

Грейпфрутът е предшественикът на днешните нискокалорични диети, с които знаменитостите се хвалят. Препоръчвало се е при всяко ядене да се изяжда и по един грейпфрут. Той запълва стомаха с минимално калорично съдържание, но пък е толкова кисел, че няма как да не повлияе на холивудските усмивки.

4. Вталяващ сапун

Звучи твърде добре, за да е истина. Но през 30-те г. на ХХ век се появяват две марки сапун, които при миене отнемали подкожни мазнини. Жените тичат да ги купуват и след това влизат право във ваната с тях. Но претенцията на тези сапуни се оказва лъжлива. Няма разлика между тях и кой да е сапун за ръце.

5. Зелева супа

През 50-те години обещават, че който спазва тази диета, ще сваля по 5-7 кг на седмица. Трябва да яде по 2 чинии зелева супа всеки ден. Към нея да добавя по някой плод (но не банан), 1 печен картоф, зеленчуци, изцедено кисело мляко и понякога телешки бифтек.

6. Чашка шери

В статия от 10 август 1955 г. авторката Барбара Тейлър твърди, че жените ще се вталят, ако в края на всяко ядене изпиват по чашка сладко шери (150 калории) или сухо шери (120 калории).

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X