Напишете дума/думи за търсене

Юлияна Дончева: Животинската мазнина не е вредна

снимка: Петър Недялков

Преди няколко години красивата телевизионна водеща и бизнес дама Юлияна Дончева отслабна драстично, но без диети и страдания. С промяна в храненето във форма влезли синът й Йоан-Дако, който отнел 20 кг от своето тегло, както й свекърва й. Събраният опит за здравословно хранене тя събра в книгата „Код червено: моята истина за храната”. Изящната майка на двама сина обяснява как да започнем борбата с излишните килограми, които често сме прибавили по коледно-новогодишните празници.

Юлияна, преди 70 години нашият народ е бил най-здрав в Европа, а сега сме най-болните на стария континент. Храненето ли е една от тези причини?

Причините са комплексни, но храненето би трябвало да е една от основните. Българинът не се храни здравословно в последно време. Прекалено много навлязоха тези модерни опаковани храни, които са с ясно изразен нездравословен характер. Веригите за бързо хранене също влияят отрицателно на нашето здраве. Причина е и качеството на продуктите на пазара. След многократни скандали стана ясно, че ядем по-ниско качество продукти от западноевропейците.

Какви са грешките, които най-често допускаме в храненето?

За съжаление все още има канали, по които у нас се внася замърсена риба, зеленчуци и плодове с пестициди, дори имаше случаи на месо на 20 години. Проблемът е, че като нямат възможност да си купят нещо на достъпни цени, много хора прибягват до такива продукти с неясен произход. Трудно намираме истинско прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал. Ядем имитиращи продукти, тъй като у нас те не са ясно разграничени от качествените и контролът е нисък.

Препоръчвате ли да купуваме повече местни продукти, от производители, от манастири?

Аз самата пазарувам по този начин. Предимството е, че България е малка страна, и добре знаем кой от нашите региони е екологично чист. В Южна България има зони, където подпочвените води са изключително замърсени. Когато с тях се полеят плодовете и зеленчуците, е ясно, че цялата отрова преминава в тях. Смятам че всеки един от нас може да си направи проучване, и да подбере този източник, който да му достави качествена продукция. Така и ще стимулираме нашите производители.

Коя е първата стъпка в борбата с килограмите?

На всеки трябва да стане ясно, че без движение няма как да задържим здравословно тегло и да изразходваме калориите от приетата храна. Що се отнася до думата „диета”, тя не се използва в моето семейство, и съм я забранила. С диета може да се отслабне драстично за кратък период, но това е стрес за организма, а и след това често килограмите се възстановяват, дори стават повече. Важно е да консумираме мазнини, въглехидрати и протеини в правилното за тях време, както и похапването да е до 19 часа.

В книгата предлагам въглехидратите да се ядат до обяд. Ако искаме сутрин да имаме повече енергия, може да си позволим бързи въглехидрати, но на обяд трябва да изберем бавни – ориз, паста, пълнозърнести изделия. От обяд нататък е добре да се ядат зеленчуци и повече протеини, за да не се натрупат като подкожна мазнина.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X