Напишете дума/думи за търсене

Юлияна Дончева: Животинската мазнина не е вредна

Какво закусвате и препоръчвате да приемаме сутрин?

Сутрин закусвам 100-150 г кисело мляко. В него слагам малко сушени плодове от годжи бери или арония, малко счукано ленено семе и счукани какаови зърна. Целта на лененото семе е да достави омега-3 мастни киселини. Счуканите какаови зърна дават енергия и добро настроение. Годжи бери съдържа голямо количество витамин С, предпазва от всякакви настинки и грип. Това е нискокалорийна закуска, която дава всичко необходимо за стартиране на деня.

Какво хапвате на обяд?

Предпочитам да взема салата с авокадо или със сирене, или пълнозърнест ориз със зеленчуци. Вечерта препоръчвам салата с месо, но не пържено.

Преди време животинската мазнина беше демонизирана, но е важно да се знае, че тя не е толкова вредна. Дори действа благотворно, особено през зимните месеци. Неслучайно нашите баби и дядовци си хапваха и сланинка и свинска мас, и живееха до 100 години без сериозни здравословни проблеми.

Плодовете се ядат отделно от основните хранения и за предпочитане до обяд. Ядките са междинно хранене между обеда и вечерята, но трябва да се приемат в умерено количество - 4-5 ореха или бадема, като е добре да са били накиснати във вода.

Честа практика е пърженето в зехтин, но при висока температура то става канцерогенно. По-добре е да се ползва краве масло, свинска мас, пречистено краве масло Ги, или растително масло, за което се знае, че може да се ползва при висока температура.

Препоръчвате ли пиене на фреш?

Който иска да отслабне, няма как да пие фреш и смути на воля, защото в тях има много калории. Като ядем ябълки например, доставяме на организма си фибри, а във фреш машината те се разрушават и нямат очистващия ефект за организма, който помага за отслабването. Пиенето на фреш или смути може да се препоръча само за хора, които имат непоносимост към плодове и зеленчуци, каквато има моят син.

Доколко важни са супите?

Те са изключително важни, особено ако са зеленчукови и с богат състав. За обяд ми е достатъчна една супа с пълнозърнест хляб.

Откъде вземате риба, тъй като у предлаганата у нас често има олово, тежки метали?

Международни изследвания казват, че по-вредни са големите риби. Колкото по-нагоре в хранителната верига е една риба, толкова повече тежки метали има в нея. В последно време съм минала на пъстърва. Тя живее в чиста вода, над определена височина в студена вода. Вземам я от манастир. Тъй като в развъдниците за сьомга често на 1 декар има 2 млн. екземпляра, за да не се развиват болести, върху тях се изливат пестициди, които след това идват в организма ни.

Имала сте висок холестерол. Каква е била причината за появата му?

Може би при мен е съвпадение, но се случи, когато започнах да ям нискомаслени продукти. След като заместих животинските с растителни, холестеролът вместо да се намали, се вдигна. Значение също има стреса, както и наследствените фактори. Но смятам, че животинската мазнина трябва да бъде реабилитирана.

За още срещи с известни личности и любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене, практични съвети, диети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X