Напишете дума/думи за търсене

Причини за подутия корем и начини да се справим с него

4. Натриев и калиев дисбаланс

Следваща възможна причина за подут корем e прекаляването със солените храни, които са богати на натрий.

Когато натриевият прием за деня надвиши препоръчителните дози, тялото започва да задържа повече вода, главно в подкожния слой, а това веднага води до подуване на корема.

Ако това е причината за подутия ти корем, ще усещаш кожата си мека на пипане и по-дебела при стискане.

Препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 1.5 г за деца и юноши и 2.5-3 г за възрастни. Това е по-малко от една чаена лъжица. От опит знам, че тази граница лесно се надвишава неколкократно и е нещо, което често пренебрегваме като фактор в храненето си.

Разбира се, натрият е едната страна на монетата. От другата страна стои калият, като тези два електролита работят ръка за ръка, регулирайки редица процеси в тялото, един от които е балансът и транспортът на течностите. Именно на тази им функция обръщам внимание в тази статия.

Прекалено високите нива на натрий и прекалено ниските нива на калий в организма са сигурна рецепта за задържане на вода и подуване. Затова освен че трябва да избягваш превишаването на препоръчителния прием на натрий, трябва да приемаш и достатъчно храни, богати на калий.

Препоръчителният дневен калиев прием е 4.7 грама дневно, но за разликата от натрия, той не е толкова лесен за набавяне от храната. И все пак – има някои достъпни и вкусни храни, които можеш да включиш в диетата си, като картофи, банани, сьомга, тиква, гъби и авокадо.

5. Хормонални проблеми и отклонения

Нарушеният баланс на някои хормони също може да предизвика подуване и отоци в корема и крайниците. Тъй като вече съм засягал тази тема в други статии, тук ще бъда кратък и ще оставя препратки към тях.

Тук нещата опират конкретно до хормона кортизол и отклоненията от нормалните му стойности в организма.

Кортизолът е само един от възможните виновници. Отклонения в нивата на други хормони също могат да ти докарат подут корем. Друг такъв пример са промените в стойностите на естроген и прогестерон при дамите, по време на лутеалната фаза от месечния цикъл.

Няколко допълнителни съвета

За описаните дотук причини, решението се крие в самия проблем. Смятам, че след като вече си наясно какво причинява подуването, можеш да вземеш нужните мерки, за да го избегнеш или облекчиш.

Все пак, искам да добавя още 2-3 бързи съвета, които може би ще са ти полезни.

1. Изгответе си балансиран хранителен режим, за да предотвратите последващи проблеми

2. Избягвай газираните напитки

Подутият корем често се дължи просто на натрупване на излишни газове в него и червата. А газираните напитки, колкото и да са вкусни, буквално са течности, напълнени с газ.

2. Вземи мерки срещу констипацията (запека)

Запекът често е причина или съпътстващо състояние, което утежнява подуването и тежестта в корема. Всеобщото мнение е, че фибрите помагат. Но всъщност изследванията показват, че понякога твърде много фибри могат да влошат нещата. Така че им обърни нужното внимание в менюто си.

До запек се стига и от недостатъчен прием на течности през деня. Тялото не може да се хидратира добре, а и не може да се пречисти пълноценно, тъй като отделянето се затормозява. Затова е важно да следиш дневния ти прием на течности да е в препоръчителните норми. Може да го направиш като сметнеш нуждите си за вода в нашия Калориен калкулатор.

3. Избягвай полуфабрикатите и преработените храни

4. Приемайте пробиотик в продължение на 2 седмици.

В заключение

Подуването на корема може да е наистина изнервящо и неприятно, а причините за него да са на пръв поглед непонятни. Надявам се статията да ти е била полезна и да е хвърлила яснота върху този проблем и начините да се справиш с него.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X