Напишете дума/думи за търсене

Спазвайте това, ако искате да се отървете от коремните тлъстини

Не казвам, че упражнения за корем не горят калории. Разбира се, че горят. Но механизмът е по-различен от това, което си мислиш. Тялото първо се насочва към най-лесно достъпните източници на енергия – глюкозата в кръвта, гликогенът в мускулите и триглицеридите в кръвния поток.

Едва когато структурираш хранителния си режим и тренировъчната програма, така че да изразходиш тези първични източници на енергия, тялото ще посегне към мастните депа.

Ами кардиото?

Друга често срещана грешка в опитите за стягане на корема е прекаляването с кардиото – то е едно от първите решения, с които те заливат сайтовете, когато потърсиш решение.

Но и тук трябва да се подходи с мярка. Ако мислиш, че всекидневните пътешествия от по 10-20 км на пътеката или велоергометъра са достатъчни, си в голяма заблуда.

Да, кардиото гори мазнини, но не стимулира развитието и тонизирането на коремната мускулатура. Така че крайният резултат би бил отпуснат и безформен корем, който макар и с по-нисък процент подкожни мазнини няма да изглежда плосък и стегнат, защото коремната стена е прекалено слаба, за да го държи прибран.

Тогава какъв е правилният подход при тренировките?

Първо, както може би се досещаш – спри с ежедневните и многобройни упражнения за корем. Тренирай цялото тяло равномерно, а конкретно самия корем е достатъчно да тренираш 1-2 пъти седмично с 2 до 4 упражнения.

Прави 3-5 серии за всяко коремно упражнение по 15-20 повторения – ако ти е прекалено лесно да направиш 20 повторения от дадено упражнение, просто използвай допълнителна тежест, за да увеличиш натоварването.

Добре е да имаш 1-2 серии до отказ. По този начин ще стимулираш мускулите на корема да растат и да се забелязват дори и при по-висок процент подкожни мазнини.

Друга грешка, която доста хора допускат, е да тренират коремните мускули след кардио тренировка – особено на гладно. Когато изчерпаш гликогена в мускулите чрез кардио тренировка, те започват да се разграждат поради анаеробния (безкислороден) режим на работа. По този начин намалява обема на самата мускулатура, вместо да се горят мазнини!

Правилното място на коремните упражнения е в края на силовата част на тренировката, след като си свършил с другите мускулни групи и преди да започнеш с кардиото.

А самото кардио след тренировка трябва да бъде не повече от 15-30 минути. Друг добър вариант е кардиото сутрин на гладно, ако това е по-удобно за теб.

Допълнителни фактори

Хранителният режим и тренировките са основните ти оръжия в борбата с излишните мазнини, но има и други, вторични фактори, които също са важни, ако искаш да постигнеш дълготраен успех.

Това са сънят и стресът, за които вече съм говорил на дълго и широко в други статии, затова ще ги спомена накратко тук.

Роля на съня и стреса

Хроничното недоспиване причинява хормонален дисбаланс. Засягат се много хормони, но в момента ще обърнем внимание главно на лептин и грелин.

Грелинът е хормон на глада, който сигнализира на тялото кога е време за хранене. Ролята на лептина пък е да "казва" на тялото кога е сито и кога трябва да спре да яде.

Недоспиването нарушава нивата на тези два хормона и в резултат гладът и апетитът излизат извън контрол. А с това мечтата ти за стегнат и плосък корем започва да се изпарява...

Стресът е друг сериозен фактор, определящ физическото и психическото ни здраве. Той също влияе силно на различните хормони в тялото. Най-голям интерес за нас представлява хормонът кортизол, който е пряко свързан с борбата с излишното тегло.

Кортизолът не е непременно лош хормон, но когато нивата му са хронично завишени (когато сме постоянно изложени на стрес), изпитваме негативни ефекти, които могат директно да ни попречат да се справим с излишното тегло.

Хранителни добавки

Ако тренираш редовно и искаш допълнителна помощ в изгарянето на мазнините, някои хранителни добавки, като Л карнитин например, също могат да ти бъдат полезни.

В заключение

Подкожните мазнини в зоната на корема се премахват единствено чрез добре структуриран хранителен режим с подходящ калориен дефицит и правилно разпределение между въглехидрати, белтъчини и мазнини, както и редовни тренировки. А контролът върху качеството на съня и стреса също е важен за постигането на целта.

Когато достигнеш достатъчно нисък процент подкожни мазнини и коремните мускули започнат да се орелефяват, наблегни на кардиото сутрин на гладно, което ще ти помогне да изгориш последните упорити мазнини.

Но за жалост, нещата не стават бързо. Не очаквай светкавичен успех, а бъди търпелив и упорит. Рано или късно резултатите ще са налице.

Успех!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X