Напишете дума/думи за търсене

Как протича инфарктът при жените

Инфарктът е страшно нещо, който рядко намира място в разговорите на маса. Въпреки е това е добре да познаваме знаците в случай, че се случи на нас или на близките ни.

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт в света. Повечето хора свързват внезапната болка в гърдите със сърдечен удар, но истината е, че има различни симптоми при двата пола.

Една от най-големите разлики при инфаркта между жените и мъжете е, че нежната част от човечеството може да не изпита силен натиск в гърдите при сърдечен удар.

Вместо това те може да получат задух, да усетят натиск или болка в долната част на гръдния кош или в горната част на корема, замайване, може дори да припаднат. Не е изключено напрежение в горната част на гръбначния стълб или екстремна умора.

Поради това понякога жените дори не знаят, че претърпяват инфаркт и може да забавят лечението. Това може да обясни защо повече жени умират от сърдечни заболявания, отколкото мъже всяка година.

В допълнение на това средната възраст на първия инфаркт при мъжете е 65, докато при жените е 72.

"Жените, които получават инфаркт, по-рядко може да припишат симптомите, които изпитват, към състояние, което изисква спешно лечение", обяснява Матиас Майер, водещ автор на проучване, публикувано в Acute Cardiovascular Care.

Изследването установява, че жените чакат около 37 минути по-дълго от мъжете, преди да се обадят на Бърза помощ при сърдечен удар.

А както може да си представите, времето е критично в тази ситуация. Колкото по-бързо получите помощ, толкова по-бързо лекарите ще започнат да лекуват сърцето ви.

Жените и мъжете имат подобна болка по време на сърдечен удар, но местоположението може да е различно. Хората с болки в гръдния кош и с изтръпване на лявата ръка са обичайни симптоми по-скоро за господата при получаване на инфаркт. Дамите често имат болки в гърба, рамото или стомаха.

Ако усетите дискомфортен натиск или тежест в гърдите, болка в ръцете, гърба или стомах, задух, гадене или замайване или болка в областта на шията и челюстта, веднага потърсете медицинска помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X