Напишете дума/думи за търсене

Какво не знаем за детското кръвно

Причина могат да бъдат ниски оценки, застояване пред компютъра, родители пушачи

25-годишно проучване сочи че 2/3 от децата на възраст от 6 до 15 г. са с установена хипертония и остават със заболяването до 40-та си година. Важно е на всяко дете над 3 г. поне веднъж годишно да се измерва кръвното налягане. Нормалните стойности за деца до 14 г. са 120 на 80.

Децата имат високо кръвно налягане заради наднормено тегло и склонност към затлъстяване. Емоционалната възбуда и физическото натоварване също може да предизвикат смущения в кръвното. Възможно е и високите стойности да са наследствени. В такъв случай от родителите зависи да изградят по-здравословен режим на децата си. Имайте предвид, че децата се чувстват добре и не усещат промените в артериалното налягане. Кръвното им трябва да се мери през 2-4 седмици. Понякога хипертонията може да е причинена от по-сериозни заболявания – бъбречни, сърдечни, на надбъбречната жлеза или при повишена захар в кръвта.

Прекаленото натоварване в училище често е причина за високото кръвно налягане при малките. Статистиката сочи, че процентът на децата с високо кръвно във физико-матаметическите училища е 2-3 пъти по-висок, отколкото в обикновените.

Добре е да знаете:

Спортът и високата двигателна активност са врагове на хипертонията.

Повишената консумация на готварска сол е опасна за кръвното.

Деца, които се заседяват дълго пред телевизора и компютъра, са предразположени към сърдечни проблеми и хипертония.

Състоянието на артериите при децата, които прекарват повече часове в игри навън, е по-добро, в сравнение с тези, които нямат време за игри на открито.

Децата с високо кръвно са по-затруднени в обучението си. Хипертонията влияе и на психическото им развитие.

внимание

Изследователи от университета в Берн открили по-голям риск от развитие на високо кръвно налягане при деца, чиито родители пушат. Предпазването от инсулт или инфаркт започва още в детството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X