Напишете дума/думи за търсене

Първа помощ при кръвоизлив от носа

Кървенето обикновено започва внезапно от едната или двете ноздри едновременно. Състоянието е стресиращо, но рядко води до значителна кръвозагуба. Предпазни мерки и адекватно поведение ще ни спестят излишно напрежение.

Понякога при алергии се усещат предупредителни сигнали като кихане, сърбеж в носа, тежест, притъмняване пред очите, шум в ушите. Кръвта може да тече обилно или на капки, непрекъснато или след определен интервал на покой, кървенето отново може да се появи. По-драматичен е кръвоизливът по време на сън, който и необилен, може да уплаши и стресира пострадалия и околните.

Има два типа кървене

Предно – по-често е при децата. Кървящият кръвоносен съд е в предната част на носната преграда, от носа изтича светлочервена кръв и кръвозагубата не е голяма.

Задно – по-характерно е за възрастни с хронични заболявания и хипертония. Кървящият съд е в задната част на носната кухина, изтичащата кръв е тъмночервена и се стича назад към гърлото, независимо от позата – прав, седнал или легнал. Кръвта може да изтича и от двете ноздри, като кръвозагубата често е значителна.

Какви са причините

Разширени венички в носа, склонни към пукане, нараняване, чужди тела и полипи, грубо разчесване, силно напъване при секнене, дългогодишна употреба на капки за нос с кортикостероиди.

Общите причини най-често са повишено кръвно налягане, хронични и инфекциозни заболявания, променени хормонални нива при бременни, хормонозаместителна терапия и прием на противозачатъчни медикаменти, големи количества аспирин, недостиг на витамин С, системна злоупотреба с алкохол. Дълго стоене на слънце и тежка физическа работа или спорт при висока околна температура също могат да провокират кръвоизлив.

Как да се предпазим

Ако кървенето от носа при деца се повтаря често, независимо че спира бързо и не води до сериозна кръвозагуба, консултацията с лекар е задължителна.

В тези случаи бихте могли да приложите хомеопатично лечение:

- След поставяне на памучен тампон в ноздрата редувайте на всеки 10 минути прием на 5 гранулки от China 9 CH и Arnica 9 CH. При рецидиви приемайте Ferrum phosphoricum 15 CH, три пъти седмично, по 5 гранулки.

- При възрастни хора кървенето от носа е важен симптом за заболявания, лечението на които не трябва да се подценява и отлага във времето.

- Важно е децата и възрастните да привикнат да предпазват носа си от травми.

- Защитните мерки при силно слънце и висока околна температура – широкополи шапки, прием на вода и избягване на физически натоварвания са важни за предотвратяване на кръвоизливи от носа.

- Овлажняването на въздуха в затворени помещения, в дома или офиса пази носната лигавица от изсъхване и лесно кървене.

- Осигурете си достатъчно витамини С и К с храната и хранителни добавки за подобряване състоянието на кръвоносните съдове и кръвосъсирването.

Как да помогнете на пострадалия

- Ако кървенето е силно, веднага потърсете лекарска помощ.

- Поставете пострадалия да седне неподвижно, с леко наклонена назад глава, осигурете му спокойствие, разхлабете стягащи го дрехи, шалове, аксесоари.

- Не допускайте да се навежда напред за стичане на кръвта или да се секне.

- В кървящата ноздра или в двете втикнете памучен тампон, по възможност натопен в кислородна вода. Възможно е през него да се процеди кръв, но по-късно тя обикновено спира. Тампонът се държи в носа до прегледа от лекар, но не повече от няколко часа.

- Повдигнете ръцете на пострадалия зад главата му и ги задържте така достатъчно дълго време.

- Накарайте го да диша през уста, като притискате с два пръста за 5-10 минути двете ноздри, в средната част на носа.

- Поставете студени компреси на челото, върху носа, лицето и шията.

- Ако кървенето продължава, до идването на лекар вземете марля, дълга 50 см и широка 2 см, напоена във физиологичен разтвор или кислородна вода и плътно я натъпчете през ноздрата в носната кухина, като оставите края й навън.

Какво да не правите 24 часа след инцидента:

- да си духате носа, да кихате със затворена уста

- да се занимавате с тежък физически труд

- да спортувате

- да се излагате на слънце

- да пиете алкохол, черен чай и кафе.

Когато въздухът е сух, независимо от сезона, носната лигавица се изсушава и по-лесно кърви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X