Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим при кръвоизлив от носа

Кървенето от носа винаги е стресиращо и неприятно, особено за малките деца. То обаче не е страшно или много опасно и може бързо да премине, ако знаем как да си помогнем.

Причини

Най-често причините са повишено кръвно налягане, хронични и инфекциозни заболявания, променени хормонални нива при бременни, хормонозаместителна терапия и прием на противозачатъчни медикаменти, големи количества аспирин, недостиг на витамин С, системна злоупотреба с алкохол. Дълго стоене на слънце и тежка физическа работа или спорт при висока околна температура също може да провокират кръвоизлив. Може да има разширени венички в носа, склонни към пукане, нараняване, чужди тела и полипи, грубо разчесване, силно напъване при секнене, дългогодишна употреба на капки за нос с кортикостероиди.

Предпазване

При положение че кървенето от носа при деца се повтаря често, независимо че спира бързо и не води до сериозна кръвозагуба, консултацията с лекар е задължителна. В тези случаи може да се приложи хомеопатично лечение. „След поставяне на памучен тампон в ноздрата редувайте на всеки 10 мин прием на 5 гранулки от China 9CH и Arnica 9 CH. При рецидиви приемайте Ferrum phosphoricum 15 CH три пъти седмично по 5 гранули“, съветва д-р Ваня Евтимова, д.м.
Важно е децата и възрастните да привикнат да предпазват носа си от травми. При силно слънце да носят широкополи шапки, да пият вода и да избягват физически натоварвания. Осигурете си достатъчно витамин С и К с храната и хранителните добавки за подобряване състоянието на кръвоносните съдове и кръвосъсирването.

Помощ на пострадал

Поставете пострадалия да седне неподвижно с леко наклонена назад глава, осигурете му спокойствие, разхлабете стягащи го дрехи, шалове. Не допускайте да се навежда напред за стичане на кръвта или да се секне. В кървящата ноздра или в двете втикнете памучен тампон, по възможност натопен в кислородна вода. Тампонът се държи в носа до прегледа от лекар, но не повече от няколко часа.

Повдигнете ръцете на пострадалия зад главата му и ги задръжте така достатъчно дълго време. Накарайте го да диша през устата, като притискате с два пръста за 5-10 мин двете ноздри в средната част на носа. Поставете студени компреси на челото, върху носа, лицето и шията.

-----
Когато въздухът е сух независимо от сезона, носната лигавица се изсушава и по-лесно кърви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X