Напишете дума/думи за търсене

Популярни лекарства, които може да ни навредят

Една от популярните мъдрости гласи, че всяко лекарство в големи дози се превръща в отрова. Но дори и при строго спазване на дозировката, правилата за съхранение и срока на годност, с някои лекарства трябва да бъдем внимателни. Част от тях са едни от най-популярните в домашната ни аптечка.

Аналгин, ибупрофен, парацетамол

Нестероидните противовъзпалителни средства облекчават болката и намаляват температурата - затова обичайно гледаме да имаме подръка от тях и ги ползваме често. Те обаче са в състояние да повлияят негативно на лигавицата на стомаха, да предизвикат гастрит, язва и дори стомашен кръвоизлив. Продължителният прием на аналгин може да прични анемия; ацетилсалициловата киселина намалява кръвоъсирването, което може да доведе до кръвотечение; индометацинът влияе на нервната система и е способен да провокира халюцинации.

Капки за нос

На първо място става дума за спрейовете и капките, които притежават вазоконстриктивни свойства (бързо отпушващи носа). Ако се прилагат дълго време (повече от пет дни) са възможни неприятни последствия като световъртеж и главоболие - поради стесняване на мозъчните съдове. Особено опасни са тези препарати за деца - продължителната им употреба може да доведе до припадъци, загуба на съзнание и дори до кома.

Диуретични лекарства

Заедно с излишните течности тези препарати извеждат от тялото и важни електролити - например, калий. А неговият дефицит може да прични слабост, болка в различни групи мускули, неравномерен сърдечен ритъм. Голямата доза диуретик може да провокира рязко падане на кръвното налягане и в резултат на това - главоболие и припадък.

Аспирин

Съвременните лекари предписват аспирин не за лечние на просуда, а за профилактика на инфаркт и инсулт при пациенти със сърдечносъдови заболявания. Но аспиринът действа негативно на епитела на стената на стомаха, бъбреците, матката, кръвоносните съдове, черния дроб. Продължителният му прием може да предизвика ерозия и язви на стомаха и дванадесетопръстника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X