Напишете дума/думи за търсене

Храни и напитки, погрешно обвинени за вредни

Здравословното хранене винаги е било гореща тема. Искаме да знаем кои храни са добри за телата ни и кои могат да ни навредят. Понякога обаче дори учените грешат за даден продукт и им се налага да се самоопровергават.

Кои са храните, които изобщо не са такива вредители, каквито доскоро се твърдеше, че са.

1. Сол

Преди няколко десетилетия бяхме принудени да вярваме, че солта е наистина лоша за нас. Бяхме наплашени от такива последици като високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни проблеми. Докато всичко е добро в умерени количества и граници, проучванията, проведени през миналото десетилетие, не показват пряка връзка между понижаването на приема на сол и страдащите от хипертония или сърдечни заболявания. Напротив, когато спрем консумацията на натрий, тялото ни освобождава хормони и ензими, които увеличават кръвното налягане.

2. Яйца

До неотдавна специалистите по хранене препоръчваха да се ограничи приемът на яйца заради холестерола и способността им да запушват артериите, увеличавайки риска от инфаркт, инсулт и диабет.

Десетилетие по-късно учените признаха, че са допуснали грешка. Има 2 вида холестерол, а яйцата съдържат добрия. Освен това те са с високо съдържание на желязо и протеини, а антиоксидантите лутеин и зеаксантин, предпазват от свързани с възрастта очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта.

3. Пуканки

Много години този лоялен филмов компаньон беше смятан за нездравословна храна. Оказва се, че в тях има повече антиоксиданти (наречени полифеноли), отколкото в някои плодове и зеленчуци. Полифенолите намаляват риска от сърдечни и ракови заболявания. Друга полза от пуканките – те са нискокалорични и са пълнозърнест вид храна. Преди употреба се уверете, че не съдържат никакви изкуствени добавени аромати и други подобрители.

4. Пълномаслено мляко

Имаше време, в което на пиедестал бяха издигнати обезмаслените млечни продукти. Е, тяхната хегемония приключи. Не е нужно да ядем кисело мляко с 0,1% масленост, за да отслабнем.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X