Напишете дума/думи за търсене

6 тайни на хранителната индустрия, които ни вредят

За никого не е тайна, че хранителната индустрия е бизнес, който се грижи повече за собственото си финансово състояние, отколкото за здравето на обикновените потребители. И много често използва уловки, които може да се окажат вредни за нас. Кои са триковете, които е добре да знаем.

Студеният зелен чай не е полезен

Ясно е, че сладките газирани напитки не се отнасят към категорията на полезните продукти и са дълбоко презирани от привържениците на здравословното хранене. Съвсем друго нещо, според повечето хора, са бутилките зелен чай, богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Радостта им обаче е напразна. Студеният зелен чай на практика няма нищо общо с горещия си аналог. Според изследванията, в студения зелен чай в най-добрия случай се съдържат от 8 до 28 мг катехини (полезни антиоксиданти), а в чаша прясно запарен зелен чай количеството в 300 - 400 мг.

Не консумирайте царевични люспи

Бързи закуски са особено популярни, когато изглеждат полезни. И идеята просто да залеем с мляко царевични люспи за закуска изглежда доста примамлива - на пръв поглед, отлична диетична и нискокалорична закуска. Според лекарите и диетолозите обаче е по-добре да не го правим. В царевичните люспи се съдържа много захар. Когато попаднат в организма, рязко се увеличава нивото на инсулин в кръвта, в резултат на което чувството за ситост трае кратко и не след дълго апетитът се разгръща с пълна сила. Бъдете внимателни, тъй като редовната консумация на царевични люспи може да доведе дори до възникване на диабет.

Хранителните добавки влияят на поведението на децата

Родителите трябва да са особено внимателни към менюто на децата - не само, за да осигурят храни, богати на витамини и минерали, но и защото храната влияе на поведението на децата, включително и на тяхната активност. Не е широко известен фактът, че някои хранителни добавки, които напълно законно се влагат в храните, правят децата хиперактивни. Ако малчуганът ви без видима причина трудно се укротява вечер или е станал прекалено енергичен и неспокоен, причината може да е менюто. Възбуждащи добавки има най-вече в мармаладите и сладката, газираните напитки, киселите краставички и някои други продукти, които се използват за междинни закуски. Намалете ги и ги заменете с ядки, киселомлечни изделия и плодове.

В диетичното месо има много сол

Много хора, в опита си да се хранят здравословно, изключват тлъстите меса като свинско и телешко и ги заменят с по-диетичните пилешко и пуешко. За съжаление тези меса не са по-полезни, освен ако не си ги набавяте от проверени ферми. Повечето производители се опасяват, че пилешкото и пуешкото месо не са особено сочни, поради което го инжектират с вода, смесена със сол и други съставки.

Информацията на опаковката може да е невярна

Не искаме да ви разстройваме, ако сте от хората, които подробно четат етикети и броят калории в магазина, но цифрата, отбелязана на опаковката, невинаги съответства на действителността. Причината е, че производителите, загрижени за печалбата си, може да пакетират по-голямо или по-малко количество от стоката. Ако наистина искате да броите калории (което не ви препоръчваме), използвайте кухненска везна и само проверени данни.

Дългите опашки ни карат да купуваме повече

Маркетинговите специалисти използват различни начини да ни накарат да купуваме повече. Един от тях са дългите рафтове със стоки, разположени около касите за плащане, които действат по любопитен начин на мозъка - карат ни да искаме да купим всичко, което е пред погледа ни. Учени от Аризона са провели изследване, при което са установили, че дългите рафтове до касата увеличават вероятността от покупка на излишни стоки с 25%. Най-често на тях се разполагат газирани напитки, чипсове, шоколадови изделия - което означава не просто излишни покупки, но и вредна храна. Има един лесен начин да противодействате на тази уловка - отивайте на пазар, след като сте се нахранили, и предварително съставяйте списък с нужните продукти.

В сп. "Рецепти за здраве" ще откриете съвети за хранене и добро здраве от най-големите специалисти в България, трикове за заети хора и за ограничен бюджет, тайните на най-популярните ни кулинарни блогъри и вкусни предложения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X