Напишете дума/думи за търсене

Кое е най-полезното месо за нас и как да го подбираме

Вредно или полезно е месото? И двете. Всичко зависи от вида месото, което ядете и най-вече от това къде и как са отглеждани животните.

Изследванията показват, че най-качествено е месото от животни, отглеждани в среда близка до тяхната естествена и хранещи се с натурална храна от природата. Ето защо се оказва, че рибата, макар и полезна, може да има много по-лоши хранителни качества от агнешкото.

Как да подбирате месото, което си купувате, така че то да е най-полезно за вас и близките ви?

Червено месо

Съвременните диетолози съветват да редуцираме консумацията на червено месо. Но Уестън Прайс забелязва, че много традиционни общества ядат червено месо и се наслаждават на почти перфектно здраве. През 1900 г. нашите предци също са го консумирали в големи количества и са страдали от по-малко инфаркти, отколкото ние днес. Червеното месо е здравословна храна, ако се приема в контекста на иначе непреработена, богата на витамини и минерали храна, и не се прекалява с количествата. Наситените мазнини в червеното месо могат да причинят проблеми в отсъствие на витаминни и минерални антиоксиданти и есенциални мастни киселини, липсващи от храната.

Говеждо месо

Червеното месо само по себе си не е „лоша” храна, но говеждото, което се намира в нашите магазини днес, може и да е нездравословно. Говедата се угояват, за да натрупат тлъстини. Кравите на масаите и други племена в Африка са мършави, с мастен профил, подобен на дивеча. Селективно отглежданите говеда днес имат от четири до десет пъти повече мастно съдържание в месото, отколкото обикновено. Те не пасат на естествени пасища, а са хранени с преработени фуражи и зърно, за да се угояват. Много от тях се разболяват и трябва да се третират с антибиотици, за да останат живи, и остатъци от тези антибиотици може да има и в месото. На говедата често се дават и стероиди, с цел да наддадат на тегло. Промените в отглеждането и храненето на говедата елиминира и съдържанието на витамин А в говеждото месо в последните трийсет години. Има обаче достатъчно витамин А в карантията на животните, което ще разгледам долу.

Може да не сте в състояние да си набавите диво африканско говеждо днес, но можете да си купите нещо подобно на това, с което нашите предци са се хранили в началото на ХХ век. На места се намира месо от пасищни крави и други животни, на които се позволява да скитат по пасищата и ливадите и да се хранят с естествена храна. В тяхното месо няма антибиотици и стероидни хормони. Не успях да намеря анализи за хранителните стойности на такива меса, но животните със сигурност са по-здрави, техните есенциални мастни киселини (които идват от храненето със зелени растения) са по-високи и съдържанието на минерали и микроелементи е по-голямо спрямо животните, които се хранят с лишена от минерали царевица. Можете да си купувате половинки или бутове говеждо директно от фермери и да ги замразявате.

Агнешко месо

Съвременните научни изследвания, които твърдят, че червеното месо е вредно за вас, неизбежно поставят говеждото и свинското от индустриално угоявани животни заедно с агнешкото, в една-единствена категория. Но начинът, по който тези животни се отглеждат, е съвсем различен. По-голямата част от агнешкото, което си купувате в магазина днес, идва от животни, които са хранени на тревна паша, а не от изкуствено хранени с минерално дефицитни храни и лекарства в комплекси за угояване. Агнешкото има 20% по-малко мазнини и около 15% по-малко натрий, две положителни промени за американското общество. Освен това тлъстините на агнешкото са с по-висок състав на есенциални мастни киселини от говеждото, като процентът на първите е подобен на този в бизонското месо. То е богато на Омега-3 мазнини, които са причината за здравословните ползи на рибата и дивеча и са в същите нива на тези на някои риби. Макар да съдържа по-малко желязо от говеждото, съставът на измерените микроелементи е със 17% по-висок. Вероятно това може да се приложи и към всички микроелементи. Агнешкото съдържа също и 70% повече витамин В комплекс. То може и да не е с такова високо качество като дивечовото месо, но е далеч по-здравословно от телешкото.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X