Напишете дума/думи за търсене

Кое е най-полезното месо за нас и как да го подбираме

Месо от вътрешности (карантия)

Хората, които са се хранили здравословно в миналото – и традиционните общества, и много от европейците – не са яли само мускулно месо. Те са консумирали и месо от вътрешности. Някои хора ги смятат за най-висококачествените части на животното. Уестън Прайс открива, че канадските индианци ядат вътрешните органи и костния мозък на елена, а с мускулното месо хранят кучетата си. Предпочитаното ястие на островитяните от Хебридите е рибешка глава (заедно с мозъка) пълнена с рибешки дроб. Тази тенденция се наблюдава в повечето от традиционните общества, които Прайс е проучил. Карантията е и традиционна храна за много от нашите европейски предци. Черният дроб съдържа огромни количества микроелементи и мастноразтворими витамини. Не е нужно да ядете такива храни всеки ден. Веднъж седмично подсигурява добро подсилване на храната. Ако не сте привикнали към такива меса, ще трябва да развиете вкус към тях.

Риба

Ако трябва да добавите само едно месо към вашата храна, за да подобрите здравето си, това безспорно е рибата. Стотици клинични изследвания показват, че рибата и рибеното масло могат да подобрят сърдечносъдовата система и да редуцират възпаленията при хроничните болести. Една от причините японците да са по-здрави от всички останали народи в развитите страни е, че те ядат много риба. Вероятно най-полезната субстанция е една от омега-3 мастните киселини, наречена и ейкозапентаенова киселина (ЕПК/EPA), която редуцира както възпалителните процеси, така и тенденцията на кръвта да образува съсиреци. Тя се намира в големи количества и в дивечовото месо, като еленско и лосово. Всички риби имат висок процент на омега-3 мастни киселини. Треската, консервираната риба тон и костурът се намират на дъното на списъка. Отглежданата в рибарници сьомга изпада в класацията под дребните разфасовки говеждо и дори под пилешкото. Тази сьомга се отглежда в басейни – еквивалент на мястото за угояване на говедата – и се храни с преработена храна. Не се позволява да плуват свободно в морето и потоците и да ядат водорасли, богати на омега-3 мастни киселини, които влизат в техния естествен растителен режим. Мастният им профил наподобява този на говедата, отглеждани и хранени по същия начин. Много от рибата, продавана днес в супермаркетите, е отглеждана в развъдници и няма полезните качества на дивите разновидности.

Много хора от традиционните общества и съвременните японци консумират рибата сурова. Днес навсякъде има суши барове и ресторанти, като суровата риба се смята за деликатес. При готвенето на рибата – особено на пара или печена – не се променя радикално нейният хранителен състав. Това е защото при готвенето на рибата се премахва голяма част от водното съдържание и нутриентите се концентрират. Процентът на омега-3 мастни киселини остава почти същият. Пърженето на рибата – особено дълбокото пържене – може да остави същия мастен състав, но мазнините ще бъдат окислени и ще създадат вредни свободни радикали в тялото. Забележете, че рибата, независимо дали сурова или готвена, подсигурява важни количества минерали – особено калий, а също и витамин А.

Из „Чудодейната сила на минералите, хранителните съставки и елементите”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X