Напишете дума/думи за търсене

6 стратегии за преодоляване на финансовия стрес

И без да сме в участници в глобална пандемия, парите на повечето от хората никога не са достатъчно. В условията на увеличаващата се безработица доста народ изпитва недоимък и безпокойство заради личните си финанси.

Това нерядко води до депресия и тревожност, но ако спазваме следните стратегии, може да намалим финансовия си стрес и тревоги.

1. Идентифицирайте стресовите спусъци
Денонощният информационен поток със сигурност може да бъде доста затормозяващ. Избягвайте новини за състоянието на фондовите борси, ако имате акции в компании, които в момента изпитват трудности. Ако имате дългове към банка или конкретен човек, се опитайте да получите отсрочка за погасяването им. Научете се да идентифицирате собствените си финансови стресори и да ги избягвате, когато може.

2. Изградете имунитет срещу хроничен стрес
Невинаги можете да избягвате спусъците, които задействат безпокойството, така че е важно да намерите успокояващи дейности, които ви помагат. За някои това може да е медитация, практикуване на йога или разходка. Други може би предпочитат да четат роман или да пишат в дневник. Ако може да намерите хобита, които ви
правят по-центрирани и по-малко реактивни, може да прибягвате към тях както преди, така и след като се сблъскате с вашите тригери, за да ви помогнат да изградите имунитет към стреса с течение на времето.

3. Търсете помощ от обкръжението си
Помнете, вие не сте сами в живота. Поговорете с приятелите или членове на семейството, без да се страхувате от тяхната преценка.
Често откриваме неща за себе си и обработвате чувствата си, докато разговаряте с надеждни съюзници.

4. Преосмислете отношението си към парите
То се формира още в детството. Някои спестяват винаги за черни дни, други нямат този навик. Но помнете, че заделените пари са там, за да ви помогнат, а не да ги гледате през похлупак. Ползвайте ги, за да облекчите финансовото си безпокойство.

5. Намерете чувството си за сигурност извън парите
Парите са важен инструмент. Това е начинът, по който плащате наем, купувате храна и се грижите за ежедневните си нужди.
Но те не са единствената форма на сигурност.
Помислете за талантите и качествата си, които биха ви позволили да намерите друга работа, за вашата мрежа от професионални контакти, които могат да ви помогнат, когато времената станат трудни, и ресурсите, които може да използвате. Те са толкова ценни, колкото и парите в банката.

6. Озаптете разходите си
Трябва да създадете спешен фонд, който да покрива вашите нужди в продължение на най-малко три до шест месеца в случай на краткосрочен финансов неуспех. И единственият начин е да харчите по-малко, отколкото печелите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X