Напишете дума/думи за търсене

5 грешки при управление на личните финанси

Умението грамотно да се разпореждаме с парите си е изключително ценно качество. За да го усвоите, важно e да знаете кои са най-разпространените финансови грешки.

Грешка 1: да не си правите личен бюджет

Бюджетът е най-основната част от финансовото планиране, затова внимателното му изготвяне е важно. За начало направете бюджет за следващия месец, а след известно време – и годишен. За основа вземете целия си месечен доход, извадете от него редовните си разходи като наем, транспорт, храна. После отделете 20-30% за спестяване или кредити и ипотеки. Останалото може да похарчите за развлечения.

Грешка 2: да не отделяте пари за непредвидени разходи

Когато хората имат дългове, те си мислят, че трябва да ги върнат колкото се може по-бързо, и дават почти целия си доход за погасяването им. Финансовите експерти обаче твърдят, че това е грешка. Ако нямате заделени пари за непредвидени ситуации (наприме, за ремонт на внезапно развалилата се кола), ще ви се наложи да плащате с кредитна карта или да вземете нов заем.

Грешка 3: да не плащате навреме дълговете си по кредитната карта

Често при използване на кредитната карта много хора не обръщат внимание на условията и след няколко месеца установяват, че са задлъжнели с по-голяма сума, отколкото са очаквали. Затова си поставете за правило да плащате цялата дължима сума по кредитната карта в посочения от банката срок, а не само част от нея.

Грешка 4: да вярвате сляпо на рейтинги и прогнози

Хората обикновено търсят бързи начини да вземат решение, затова четат прогнози и рейтинги, направени от експерти. В съвременния свят обаче всичко се променя много бързо. Затова не очаквайте абсолютна сигурност от прогнозите и винаги правете допълнителни проучвания, когато инвестирате.

Грешка 5: да не си направите застраховка за загуба на работоспособност

Никой не обича да мисли за смърт и това е разбираемо. Но много хора не допускат, че има още един сценарий, който включва неспособността да изкарват пари поради заболяване. Финансовите експерти съветват да направим непременно застраховка на живота и здравето си. Ако имате такава, внимателно проучете условията и различните варианти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X