Напишете дума/думи за търсене

Защо собствениците на кучета живеят по-дълго

Според научно изследване кучетата не само влияят на емоционалното състояние и понижават нивата на стрес, но могат и да подобрят физическото здраве на стопанина си.

Проучването е направено в Швеция сред 3,4 млн човека, а авторите са събирали информацията от участниците в продължение на 12 години. Екипът от изследователи е анализирал хора на възраст между 40 и 80 години, от различен пол, с различно здравословно състояние, самотни или семейни, с или без домашен любимец.

Резултатите показват, че нивото на смъртност при стопаните на куче е с 33% по-ниско в сравнение с останалите, а рискът от възникване на сърдечен пристъп е по-малък с 11%. Освен това, изследователите са стигнали до още един интересен.

Извод: сред притежателите на кучета има дълголетници - това са любителите на ловни породи като териер, ретривър, хрътка.

Причината е не само, че стопаните на кучета водят по-активен начин на живот и прекарват повече време на чист въздух. Според авторите на проучването притежателите на куче са подложени на контакт с бактерии, с които останалите хора не се срещат - и това е от ключово значение за продължителността на живота.

Така че, ако искате да живеете по-дълго, вземете си куче.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X